Politika

SAMARDŽIĆ: Da je DF uspio, vratili bi se u doba sedmog bataljona

Analitičar i istoričar, profesor Beogradskog univerziteta dr Nikola Samardžić, ocijenio je u razgovoru za Vikend novine da je očigledno da su se u Crnoj Gori u potpunosti mobilisale političke snage najodgovornije za NATO intervenciju 1999. godine i da će se politički pritisci koncentrisati na diskreditaciju Vlade.
SAMARDŽIĆ: Da je DF uspio, vratili bi se u doba sedmog bataljona
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Te su se snage, uz podršku srpskih vlada, crkve i bezbjednosnokriminalnog podzemlja očuvale, podmladile i stekle podršku zvanične i nezvanične ruske administracije. Uspostavljena je i neformalna koalicija proruskih, kvislinških snaga u regionu. Jedan od uslova za prijem u NATO je javna podrška, tako da će se politički pritisci u smislu poziva da se od prijema odustane koncentrisati na diskreditaciju Vlade Crne Gore kao nedemokratske, diktatorske i antisrpske“, smatra Samardžić.

Samardžić ističe da je naša zemlja u posljednje dvije decenije uspješno transformisala svoj opšti politički i kulturni imidž, ali da vlasti, odnosno DPS-u predstoje čistke unutar partije i u bezbjednosnim službama.

Na pitanja kako će izgledati crnogorska opoziciona scena nakon protesta i da li je Demokratski front prošlost Samardžić je odgovorio da je to ipak samo unutrašnje pitanje Crne Gore.

 „I opozicija je bila u tom začaranom krugu i dobila je snagu tek zahvaljujući podstreku Rusije nakon uzastopnih neuspjela Miloševićeve, Koštunicine i Tadićeve agenture. Kao  stranca i povremenog posjetioca više me interesuje kako će se transformisati DPS. DPS od strukture koja realizuje rješenja postaje struktura koja je dio problema. Žao mi je što to moram da kažem, ali razumijem ogorčenje korupcijom, kumovskim vezama, muljanjem, takvi odnosi lako dovode do stanja opšte .socijalne patologije. Ne mislite valjda da je ta ljudska i intelektualna mizerija koja se okupila ispod crnogorske ambasade na Terazijama u stanju da podstakne bilo kakvu akciju, to su dronjavi peticionaši i virtuelni kvislinzi“, kazao je Samardžić.

Prema njegovim riječima više nema kolebanja niti popuštanja.

 „Dugoročno, Đukanović mora DPS da vrati reformskim korijenima, koji su zatrpani korupcijom i tom praznom partijskom retorikom. Otud i prisustvo demonstranata koji s ruskim oznakama na čelu protesta ne dijele bilo kakvo istovjetno mišljenje, izuzev zahtjeva za promjenu. Promjene moraju da nastupe, ali ulaskom u NATO i promjenama u vladajućoj strukturi“, istakao je on.

Samardžić smatra da poziv za ulazak u NATO Vlada i DPS moraju da iskoriste kako bi pripremile naredne izbore, s novim ličnostima i idejama.

 „U kratkom periodu koji će uslijediti potrebno je angažovati institucije i javno mnjenje kako bi se zakrpile bezbjednosne pukotine nastale usljed slabosti istih institucija i jedne čudne potrebe da se hranite porukama, ma kakve da su, onih koji ne žele Crnu Goru kao evropsku, demokratsku i suverenu republiku koja pripada evroatlantskim političkim i bezbjednosnim strukturama. Ko vam gostuje po televizijama, po univerzitetima, bezbjednosnim forumima, ko propovijeda po crkvama, čiji ste kapital obrtali godinama? To sve mora da prestane“, ocijenio je on.

Komentarišući proteste od prošle subote u Podgorici kada su demonstranti izazvali nerede pokušavajući nasilno da uđu u zgradu Skupštine Crne Gore Samardžoć je rekao da bi u SAD za rušenje ograde sudovi radili danima izricajući drakonske kazne.

 „U Parizu sam 1986. iz neposredne blizine posmatrao policiju kako krvnički premlaćuje studente. Ali neposredne odgovore bolje da nude vaša javnost institucije. Najzad, ima pokušaja u srpskoj javnosti da se razbijanje demonstracija, inače nasilnih i primitivnih, predstavi u svjetlosti nekog etničkog sukoba, a Đukanović diskredituje kao diktator koji po svaku cijenu brani ostatke svoje vlasti. Ali zamislite i to da su uspjeli. Zamislite povratak na epohu Momira Bulatovića ili Sedmog bataljona“, rekao je on između ostalog.

Vikend novine 

Portal Analitika