Svijet

ORBAN: I Soroš je kriv za izbjegličku krizu

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas ljevičare, finansijere, aktiviste, ali i američkog milijardera Džordža Soroša da snose odgovornost za aktuelnu izbjegličku krizu u Evropi.
ORBAN: I Soroš je kriv za izbjegličku krizu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Ovom invazijom migranata s jedne strane upravljaju krijumčari, a sa druge oni aktivisti za ljudska prava koji podržavaju sve ono što slabi nacionalne države - rekao je Orban mađarskom državnom radiju.

Ovaj zapadni način razmišljanja i mreža aktivista su možda najbolje predstavljeni u liku Džordža Soroša, dodao je on, javio je AFP.

Prema Orbanovim riječima, ako se "ne izborimo za Evropu onda će se ostvariti snovi nekih finansijera, transnacionalnih aktivista i funkcionera koje niko nije birao".

On je, takođe, ukazao da je evropska ljevica radila na podrivanju nacionalnih država u korist međunarodnih i kosmopolitskih zajednica.

- Teško je zamisliti da velike evropske države sa ogromnim funkcionalnim obavještajnim službama nijesu bile spremne za priliv nekoliko hiljada izbjeglica u Evropu - napomenuo je on.

Ono što se danas dešava, kako je rekao, nema demokratsku osnovu, a EU se od organizovane institucije kreće ka anarhiji.

- Ljudi u Evropi počinju da se bude i shvataju da je imigracija kulturološko pitanje i da je naš identitet - zaključio je Orban.

Portal Analitika