Društvo

RADULOVIĆ: SPC u CG širi mržnju i mračne ideje

Imovina pod nadzorom države i sužen prostor za političko mahnitanje - to najviše smeta Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori u nacrtu Zakona o vjerskim zajednicama, tvrdi predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.
RADULOVIĆ: SPC u CG širi mržnju i mračne ideje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjuje da se SPC bavi širenjem mržnje i mračnih ideja. Smatra da se od 1997. godine slobodna Crna Gora nalazila pod prijetnjom državnog udara i prevrata.

„Crna Gora je neopozivo krenula putem atlantskih i evropskih integracija, te je sasvim razumljivo da to izaziva najrazličitije reakcije, od kojih su mnoge bile na samoj ivici destabilizacije, ako je već ozbiljno ne prelaze“, kazao je Radulović u intervjuu portalu E-novine.

„Izjava glasnogovornika ruskog predsjednika nakon demonstracija u Podgorici pokazuje da oni očigledno nijesu bili zadovoljni postignutim rezultatima, a moguća obećanja koja su dobili od jednog dijela crnogorske opozicije pokazala su se lažna“, kaže Radulović, naglašavajući da potpuno razumije gnjev koji ispoljavaju, „ali to neka rasprave sa onim političkim strukturama u Crnoj Gori sa kojima su se dogovarali“.

Govoreći o nacrtu Zakona o vjerskim zajednicama, predsjednik Matice crnogorske podsjeća da sloboda „u svojoj lijepoj paradoksalnosti“ pretpostavlja da ne može biti ukinuta drugom čovjeku, a da je istovremeno ne ukinete i sebi.

„Ovim zakonom se ne ukida sloboda vjerskim zajednicama, nego se čini ono na što nijesu navikli: ograničava se slobodom drugih ljudi, slobodom društva u cjelini. Oni su došli u situaciju da im je dopušteno sebe smjestiti izvan društva, da za njih nikakvi zakoni ne važe. Drugim riječima, da se za njih nikada ne zna kada nastupaju kao sveštenici, a kada kao teroristi. Ili, kako je na tu dilemu odgovorio jedan njihov visoki funkcioner: po potrebi, čas kao sveštenici, čas kao teroristi“, objasnio je on.

Odgovarajući na pitanje čime se, zapravo, bavi SPC u Crnoj Gori, imajući u vidu posebno izjave mitropolita Amfilohija, pa i nedavnu da je Crna Gora „državica koja se rodila u Jajcu“ i koju je „napravila grupa terorista, Radulović kaže kako se SPC u Crnoj Gori bavi širenjem mržnje i mračnih ideja.

„I odlično joj ide. Amfilohije ne propušta niti jednu priliku da ponizi ili uvrijedi Crnu Goru, a da njene građane različitih nacija i konfesija izvrgne ruglu ili im zaprijeti. Jedna od njegovih posljednjih poganština je i ova koju ste pomenuli: državica stvorena u Jajcu od strane terorista. Ako su partizani bili teroristi, ko su po njegovom mišljenju bili legalisti? Draža, Milan Nedić, vlada u Londonu, Ljotić? Stara je to priča, odluke AVNOJ-a kojima je obnovljena Jugoslavija na ravnopravnosti među narodima i republikama treba odbaciti kao odluke terorista i komunističkih zločinaca, a uz to treba uništiti i samu Jugoslaviju, i umjesto nje stvoriti Veliku Srbiju, ili kako je tada govorio Amfilohije: treći put i bog pomaže! E, pa nije im pomogao. Uspjeli su da unište Jugoslaviju u krvi i razaranju, uspjeli su da otjeraju sve narode od sebe, i sada ne znaju šta da rade sa tom ogromnom količinom političkog zla koja im se vratila natrag“, kazao je Radulović.

On smatra da je približavanje Crne Gore ulasku u NATO bio jedan od ključnih razloga za nedavni pokušaj puča.

„Od kada je Milo Đukanović javno izjavio za Slobodana Miloševića da je „prevaziđeni političar“, a to je bilo 1997. godine, slobodna Crna Gora se nalazila pod prijetnjom državnog udara i prevrata. Mijenjali su ti nasrtaji jačinu i politički oblik, ali suštinu nikada nijesu: uvijek bi se neko „stariji i pametniji“ našao da nam objasni kako treba da mislimo i na koji način treba da živimo sopstveni život. Crna Gora je neopozivo krenula putem atlantskih i evropskih integracija, te je sasvim razumljivo da to izaziva najrazličitije reakcije, od kojih su mnoge bile na samoj ivici destabilizacije, ako je već ozbiljno ne prelaze. Iako opozicioni političari tvrde da ideološka platforma nije antinatovska, dovoljno je pogledati šta rusko Ministarstvo vanjskih poslova u svojim saopštenjima kaže, kod njih nema dileme da je protest u Podgorici uperen protiv približavanja Crne Gore NATO-u, i ja im vjerujem. Oni znaju što pišu, najzad i učestvovali su u cijeloj priči“, kazao je predsjednik Matice crnogorske.

Po njemu, ipak, nije stvar u tome što pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji nema alternativu, nego što su sve alternative koje se nude Crnoj Gori za nju pogubne.

„Crna Gora se definitivno opredijelila za približavanje civilizaciji Zapada, gdje joj je i mjesto, tako da nikakve forme Evro-azijskih integracija i nikakav ODKB ne dolaze u obzir“, kazao je. 

Demonstracije, po mišljenju Radulovića, nijesu dogovorane sa zvaničnom Srbijom, već iza njih stoji mnogo veća i opakija sila.

„Zašto da se zvanična Srbija miješa kad je rizik preveliki, jer zna da za par godina to isto i nju čeka, samo neuporedivo snažnije i opasnije. Kako se Srbija bude približavala Evropskoj uniji, kako se Briselski sporazumi budu primjenjivali, tako će jačati otpor klerofašističkih snaga, raznih Dveri, Nacionalnih strojeva, DSS u raznim alotropima, Šešeljevih radikala, budućih otpadnika od SNS-a... uz jasnu podršku sa daleke strane, koja je uvijek tako blizu“, zaključio je predsjednik Matice crnogorske u intervjuu E-novinama.

Izvor i foto: E-novine (rtcg.me)

Portal Analitika