Društvo

POPOVIĆ: Više se duguje Budvi nego što ona duguje

Opština Budva uspjela je da za 2,5 mjeseca vrati osam miliona eura dugova, izjavio je predsjednik opštine Srđa Popović, gostujući u Klubu A na Atlas televiziji.
POPOVIĆ: Više se duguje Budvi nego što ona duguje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iako je Državna revizorska institucija nedavno objavila da je dug Budve oko 67 miliona eura,  Popović poručuje da se više duguje Budvi nego što ona duguje.

Opština Budva uspjela je da za samo 2,5 mjeseca vrati osam miliona eura dugova, izjavio je prvi čovjek ove opštine Srđa Popović.  Iako je DRI nedavno saopštila da Budva duguje oko 67 miliona eura, Popović ocjenjuje da to nije tako strašno kako na prvi pogled izgleda.

"Malo koja opština može da se pohvali sa time da smo uspjeli da vratimo 8 miliona eura duga i čak smo uspjeli da 3 ipo plate damo radnicima, tako da na današnji dan samo pojedinima u lokalnoj samoupravi se duguje jedna plata, a nekom dvije. Prema tome, nije to neka strašna stvar, ako smo uspjeli za ovih dva i po-tri mjeseca, otkad je bila Opština u blokadi da uberemo nekih skoro deset miliona eura mislim da je to dobar putokaz i da Budva polako izlazi iz te zaduženosti, ali ja mislim da to nije tako strašno, kao što izgleda.", rekao je Popović.

Popović dodaje da opština planira da do kraja godine prihoduje još 10 miliona eura. Objašnjava da ovaj novac potiče od priliva tokom turističke sezone, zatim naplate komunalija od pojedinih investitora ali i  kao rezultat neselektivne politike utuženja dužnika. Budvi se duguje više nego što ona duguje, jasan je Popović i tvrdi da će se Budva uspješno izboriti sa svojim problemima.

"Ono što daje optimizma  našem gradu jeste da mi trenutno imamo 15 miliona poreza od fizičkih lica koje nismo "ubrali", to je ono što sam rekao da počinjemo sa tim sistemom utuživanja odnosno izmirivanje tih obaveza. Imamo i prema pravnim licima potraživanja preko 5 miliona, a komunalija, samo za izgrađene objekate, ima skoro oko 20 miliona i kada sve ovo saberemo, dolazimo do jeden proste računice i proste matematike da se više duguje Budvi nego sto duguje Budva", kazao je Popović.   

Popović je najavio da  do naredne sezone očekuje završetak radova na spajanju  bečićkog i budvanskog bulevara, te da će početkom godine biti otvoreni Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Građanski biro.  Nakon brojnih hapšenja zvaničnika u Budvi, Srđa Popović kaže da u ovom trenutku u opštini nema inspektora iz Odsjeka za borbu protiv organizovanog  kriminala i korupcije. 

 "Mogu da kažem sa zadovoljstvom da smo zadnjih deset dana malo odahnuli od takvih poslova jer smo jedno mjesec ipo otkad sam tamo svakodnevno imali i nadležne državne organe koji su tražili dokumenta po pojedinim predmetima, tako da smo bili, moram da kažem, paralisani da neke druge aktivnosti radimo", izjavio je Popović.

Na pitanje, da li očekuje nova hapšenja, Popović je kazao.

"Pa ja nisam očekivao ni do sad hapšenja i ne bih volio da se to dešava, da li će biti ja ne mogu to da kažem, ali sam siguran da su to naši sugrađani u koje imamo povjerenja i nadamo se da će oni neko svoje poštenje, svoja pravila, odnos prema radu, da će oni u tom sudskom postupku dokazati“,  istakao je on.

Popović je poručio i da ima puno povjerenje u inititucije sistema.

Portal Analitika