Politika

MILIĆ: Vlada generisala nestabilnost

Vlada je svojim postupcima, a posebno tokom nasilnog razbijanja protesta u Podgorici, ugrozila sigurnost i bezbjednost građana, generišući dužu nestabilnost Crne Gore, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.
MILIĆ: Vlada generisala nestabilnost
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, u razgovoru sa potpredsjednikom Stalnog komiteta italijanskog parlamenta za spoljnu politiku i spoljne odnose sa Evropskom unijom Đanlukom Pinijem, ukazao da su u pitanju bili mirni i građanski protesti sa ciljem da se obezbijede uslovi za fer i demokratske izbore.

"On je sagovornika upoznao sa detaljima vezanim za brutalnu policijsku akciju nakon nasilnog razbijanja protesta u Podgorici", kaže se u saopštenju iz SNP-a.

Milić je ukazao na tešku socio-ekonomsku situaciju u Crnoj Gori prouzrokovanu i fiskalnom nedisciplinom i opstrukcijom Vlade u dijelu obezbjeđenja uslova da niko ne smije biti iznad zakona i Ustava.

"Licemjerno je danas govoriti o razgovorima o izbornom sistemu u institucijama ili van njih, kada smo svjedoci činjenice da se ni postojeće izborno zakonodavstvo ne primjenjuje", naglasio je on.

Kako je istakao, preduslov za bilo kakve razgovore, osim primjene postojećeg izbornog zakonodavstva, mora biti i jasno utvrđivanje odgovornosti za nalaz u izvještaju Državne revizorske institucije koja je utvrdila da je nenamjenski utrošeno 40 miliona EUR iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

"Kao i odgovornost u odnosu na odluku Ustavnog suda, koji je ocijenio neustavnim namet u vidu takse na gorivo, sa predlogom načina obeštećenja građana", kazao je Milić.

SNP, kakp je saopšteno, insistira da se usvoje novi zakoni o registrima prebivališta i boravišta i o crnogorskom državljanstvu i da se obezbijedi jasna i nedvosmislena zaštita vlasništva nad poslaničkim mandatima.

"Trenutni sastav Skupštine Crne Gore značajno je nelegitiman, pošto postoji Klub nezavisnih poslanika sa 12 članova", upozorio je Milić.

Portal Analitika