Svijet

Poljska odbila da izruči Romana Polanskog

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD-u da mu se sudi za silovanje 13-godišnje djevojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu prije skoro četiri decenije.
Poljska odbila da izruči Romana Polanskog
Portal AnalitikaIzvor

Prvostepeni sud u Krakovu presudio je da je izručenje nedopustivo i značilo bi nezakonito lišavanje slobode Polanskog.

Sud je danas uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično djelo bilo zastarjelo, da je režiser proveo već dio kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, a takodje i tri mjeseca u švajcarskom zatvoru i kasnije 10 mjeseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti, a takodje da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Današnja presuda nije pravosnažna jer tužilac može da uloži na nju žalbu višem sudu, a 82-godišnji režiser, koji se danas nije pojavio na sudjenju ali je bio u Krakovu, prema nezvaničnim informacijama poljske agencije elektronskih medija IAR, otputovao je u Pariz pola sata prije izricanja presude.

Povod za strah je najava novih poljskih vlasti koje će konzervativna stranka Pravo i Pravda formirati narednog mjeseca, pošto je pobijedila na izborima 25. oktobra, da bi nova poljska vlada izručila slavnog režisera i Oskarovca, pošto zakon mora da važi jednako za sve, a prisilni seks sa maloljetnicom jeste pedofilija.

Polanski i njegova supruga Šeron Tejt, nakon njihovog vjenačanja 1968. godinePolanski i njegova supruga Šeron Tejt, nakon njihovog vjenačanja 1968. godine

Polanskog SAD gone po cijelom svijetu jer je 1977. godine pobegao pravdajući to strahom da tužilac i sudija u njegovom slučaju neće poštovati dogovor sa žrtvom Samantom Gejli i to da vrijeme provedeno u zatvoru znači da je odslužio kaznu. Od tada živi u Evropi i u SAD se nije vraćao ni na dodjelu skara njegovom filmu "Pijanista" 2003. godine.

Na osnovu američkog zahtjeva za izručenje, uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine, kada je došao na filmski festival u Cirihu, ali švajcarski sud odbio je ga izruči SAD.

U Poljsku je dolazio inkognito, a prvi put se zvanično pojavio prošle jeseni kao gost na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi i SAD su odmah poslale zahtjev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtjev za izručenje.

Poljske vlasti to su odbile a Polanski je nakon saslušanja kazao da vjeruje u poljsko pravosudje i da će poštovati odluke suda i dolazio je, kad god je pozvan, na ročišta. (Portal RTCG)

Portal Analitika