Društvo

Procesuiran jedan predmet zbog sumnje da je u pitanju finansiranje terorizma

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT), procesuirila je u junu mjesecu jedan slučaj, za koji postoji osnovana sumnja da je u pitanju finansiranje terorizma.
Procesuiran jedan predmet zbog sumnje da je u pitanju finansiranje terorizma
Portal AnalitikaIzvor

“U jednom otvorenom predmetu, iz juna mjeseca, na inicijativu USPNFT upućena su obavještenja na sumnju u finansiranje terorizma, gdje su upućena obavještenja Upravi policije i ANB-u”, navodi se u Izvještaju o sprovođenju strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

u Vladinom dokumentu nije navedeno kakva je sudbina tog predmeta i o kome se konkretno radi. U pratećem Akcionom planu taksativno se navodi koje konkretne mjere su preduzete.

“Kontinuirano je rađeno na efikasnoj međuinstitucionalnoj razmjeni podataka između USPNFT, MUP/Uprave policije, VDT, Agencije za nacionalnu bezbjednost. USPNFT je na svoju inicijativu, iz svoje nadležnosti, kada je u pitanju sumnja u pranje novca ili neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti proslijedila: -Upravi policije- jedno obavještenje, -Tužilaštvima - 6 obavještenja, -Agenciji za nacionalnu bezbjednost- jedno obavještenje. Od strane USPNFT odgovoreno je na zahtjeve predmetnim nadležnim državnim organima: -Upravi policije odgovoreno na 14 zahtjeva, -Tužilaštvima odgovoreno na 4 zahtjeva, 25 -Agenciji za nacionalnu bezbjednost odgovoreno na dva zahtjeva”, navodi se u izvještaju.

Pored navedenih inicijalnih obavještenja i odgovora, od strane USPNFT prema navedenim državnim organima, proslijeđeno je još dopunskih obavještenja, odnosno, dopunskih odgovora ukupno 32.

“Upravi za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma je dostavljeno pet informacija i predmeta dostavljenih, a postupano je po 10 zahtjeva te Uprave. U izvještajnom periodu službenici UP proslijedili su informacije vezano za predmete u kojima postoji sumnja pranja novca, finansiranje terorizma i drugih sa njima povezanih krivičnih 26 djela, i to: -USPNFT - 14 informacija-zahtjeva, -VDT-SDT – 1 informacija, -ANB – 2 informacije. ANB kontinuirano unaprijeđuje međuinstitucionalnu saradnju i razmjenu podataka sa USPNFT, MUP/UP i VDT. U izvještajnom periodu, ANB je proslijedila VDT 3 informacije od čega je jedna zajednička sa UP. Takođe, ANB je proslijedila MUP-UP : 8 dokumenata (6 informacija i 2 zahtjeva), dok su prema USPNFT proslijeđene 3 informacije/zahtjeva za provjeru finansijskih transakcija”, navodi se u izvještaju.

P.Z.

 

 

 

Portal Analitika