Košarka

TANJEVIĆ selektor Crne Gore: Pao sam u zamku nostalgije!

Bogdan Tanjević novi je selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore! Iskusni stručnjak je za novog selektora predstavljen na današnjoj konferenciji KSCG u Hotelu Podgorica. Tanjević će na toj fukciji zamijeniti Luku Pavićevića, koji nije uspio da se plasira na Eurobasket 2015.
TANJEVIĆ selektor Crne Gore: Pao sam u zamku nostalgije!
Portal AnalitikaIzvor

"Pao sam u zamku nostalgije", kroz osmijeh je Tanjević prokomentarisao odluku da preuzme selekciju Crne Gore.

"Prvo sam malo navučen trenerskom organizacijom, vidio sam da mi fali nekadašnji život poslije godinu i po dana pauze. Uželio sam se terena i igrača, i mislim da možemo do dobrog rezultata. Najbolje se osjećam na terenu'', kazao je novi selektor Crne Gore i nastavio...

'' Teško je u državi od 650 hiljada stanovnika govoriti o ambicijama. Turska ima 80 miliona stanovnika, jedan sponzor ulaže 10 miliona dolara, pa su prezadovoljni time što su među osam selekcija Evrope. Njihov plan je da do 2023. godine budu među tri selekcije Evrope. Naš cilj je da se prvo palsiramo na Evropsko prvenstvo, pa da uđemo među 15 najboljih selekcija Evrope'', poručio je Tanjević.

tanjevicpromocija30-10

Tanjević je trenersku karijeru započeo u KK Bosna 1971. i iste godine je uveo u Prvu ligu. Sa Bosnom je osvojio prvenstva 1978. i 1980. i Kup evropskih šampiona 1979. U međuvremenu je sa mladom reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore 1974. Iskusni strateg je vodio seniorsku reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1981. i osvojio srebrnu medalju. Trenersku karijeru je nastavio u italijanskom klubovima Juve Kazerta, Palakanestro Trst i Stefanel. Sa Stefanelom je osvojio Prvenstvo i Kup Italije 1996.

Sljedeću sezonu je proveo u francuskom Limožu, a od1997. do 2001. je bio selektor Italije. Sa Italijom je osvojio zlatnu medalju na EP 1999. u Francuskoj. U sezoni 2000/2001 sa podgoričkim KK Budućnost osvojio Kup Jugoslavije. Nakon Budućnosti, Tanjević je jednu sezonu trenirao Asvel Vilerban, sa kojim je osvojio Prvenstvo Francuske. Kratko vreme je treniraobolonjski Virtus, a od 2004. do 2006. je bio selektor Turske. Od decembra mjeseca 2013. godine, obavlja funkciju Predsjednika Udruženja trenera pri KSCG.

''Ući ću u sve "džepove" Crne Gore. Ja sam nekad poznavao samo sjeverni dio, Pljevlja đe sam se godišnje uvijek vraćao na moju Ljubišnju. Podgoricu sam upoznao tek 2001. godine... Posvetiću se i radu sa mladim igračima, obići ću sve klubove, razgovarati sa svim trenerima. Seminari trenera su bili odličan pogodak, ko je htio iz toga je mogao mnogo naučiti. Mislim da imam talenat za komunikaciju sa ljudima, kako sa vlasnicima klubova, tako i sa trenerima i sa igračima. Košarkaški savez Crne Gore trudiće se da podigne nivo takmičenja na svaki način. Košarkaški savez će pokušati da napravi pripremni centar za mlade selekcije koje bi tamo radile tokom godine. Fantastičan projekat o kojem će se tek razgovarati", rekao je Tanjević. 

presss30

Između ostalih, Tanjević će na raspolaganju imati igrače poput Pekovića, Vučevića, Dubljevića, Todorovića...

''Iskreno, još nijesam razgovarao sa njima, niti sam imao pravo na to. Imaćemo vremena za to. Ja ne mislim putovati i razgovarat sa njima, meni je dovoljan i telefonski poziv. Drugačiji je odnos prema glavnim igračima sada, nego ranije. Naravno da ću razgovarati sa svima njima, i biću im a raspolaganju u svakom pogledu'', kazao je Tanjević i dodao:

''Što se tiče ugovora o tome nijesmo razgovarali. Logično bi bilo da ako se reprezentacija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo da sam ja taj koji će ih voditi i tamo. Jedino ako me ne pogodi kakva cigla ili lutajući metak. Logika stvari je ta da se radi o ciklusu od dvije godine.''

Tanjević je vodio selekciju Crne Gore na Igrama malih zemalja na Islandu đe smo osvojili prvo mjesto.

''Spisak kandidata za reprezentaciju proširiće se sa nekoliko imena iz ove reprezentacije sa Islanda. Vidio sam da vrijede. Biće sigurno pozvani Milutin Đukanović, Vranješ, Pavlićević i naravno Đurišić'', poručio je Tanjević.

Reprezentaciju Crne Gore do sada su vodili Duško Vujošević, Dejan Radonjić i Luka Pavićević.

Portal Analitika