Svijet

Džihadisti mjesečno zarade 50 miliona dolara od nafte

Američki mediji objavili su da džihadistička Islamska država u dijelovima Sirije i Iraka od prodaje ilegalno proizvedene nafte mjesečno zaradi u prosjeku 50 miliona dolara.
Džihadisti mjesečno zarade 50 miliona dolara od nafte
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju objavljenom ove nedjelje nadodi se da Islamska država na uhodanom crnom tržištu prodaje sirovu naftu i u najranijoj fazi prozvodnje stiče ogroman profit.

Stejt department je osporio ove izvještaje, navodeći da su prihodi koje Islamska država ubira od prodaje nafte, smanjeni na 40 miliona dolara prije posljednjih američkih napada na naftnu infrastrukturu terorističke grupe.

"Osim posljednjih vazdušnih udara, mi vjerujemo da Islamska država raspolaže ograničenom tehnologijom za savremeno održavanje naftnih polja pod njenom kontrolom. Dok Islamska država ima rudimentarne načine za održavanje, za očekivati je da će nivo proizvodnje nafte u budućnosti da opada" saopšteno je iz Stejt departmenta.

Džihadisti Islamske države prodaju naftu sa zaposjednutih polja po niskim cijenama na crnom tržištu, što iračku petro-industriju svakodnevno košta 400.000 barela nafte i nekoliko biliona dolara, objavljeno je juče iz Bagdada.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika