Abiznis

Zbog protesta opozicije IWG se "nećka" da potpiše ugovor za Institut

Kupoprodajni ugovor za Institut Simo Milošević sa američko - britanskim konzorcijumom IWG trebalo bi da bude potpisan 16. novembra, međutim to još nije ozvaničeno, jer je ta grupacija izrazila zabrinutost za buduće poslovanje u Crnoj Gori zbog protesta dijela opozicije koji su proteklog vikenda održani u Podgorici, objavio je Radio Jadran.
Zbog protesta opozicije IWG se "nećka" da potpiše ugovor za Institut
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je za Radio Jadran potvrdio predsjednik Tendreske komisije, Branko Vujović.
On je kazao da je tokom proteklih dana ugovor između Vlade i ovog konzorcijuma pretrpio određene neznatne izmjene koje su sada usaglašene, ne precizirajući o kojim je izmjenama riječ. Kako je naveo, nije upoznat sa bilo kakvim primjedbama na Ugovor ni od Sindikata Instituta ni od lokalne samouprave. Ono što je zabrinjavajuće prema njegovim riječima jeste e-mail IWG koji im je juče dostavljen, a tiče se budućeg stabilnog poslovnog ambijenta i poslovanja u Crnoj Gori. Oni su se, kako je kazao Vujović, iz gotovo svih medija mogli informisati o protestima dijela opozicije, čiji je cilj, kako je rekao, destabilizacija države na putu za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO-u:
"Mi smo im u odgovoru potvrdili da je stanje u Crnoj Gori stabilno, o čemu su se mogi informisati u engleskim i američkim ambasadama, kao i da mi i dalje insistiramo na tome da se oni izjasne da li je taj 16. novembar datum kada ćemo zaista i potpisati ugovor. Mi naravno i dalje tvrdimo da sa naše strane nema razloga da se ne realizuje sve ono što je ugovorom definisano, kao i da smo, s druge strane raspoloženi za sve dodatne informacije. Očekujemo da narednih dana dobijemo potvrdu o konačnom datumu potpisa", obrazložio je Vujović.
Ipak, dok sve ne bude verifikovano potpisivanjem ugovora, naš sagovornik ostavlja samo neznatnu mogućnost da IWG odustane od kupovine Instituta:
"Mislim da za to nema razloga, jer smo sve usaglasili u ugovoru. Ne vjerujem da će ova situacija prouzrokovati njihovo odustajanje, ali se bojim da bi bila usmjerena ka nekom odlaganju i iščekivanju, što za nas ne bi bilo prihvatljivo, jer moramo donositi odluke", kaže Vujović.
Odlaganje potpisivanja ugovora jeste otežavajuća okolnost, dodaje Vujović, ali:
"Imamo dogovor sa menadžmentom Instituta i on radi kao da neće biti privatizovan. Znači, sve odluke i poslovni planovi za iduću godinu donose se u redovnoj proceduri, tako da apsolutno nećemo dozvoliti da nam to prolongiranje i neizvjesnost poremeti poslovne planove ili tekuće poslovanje u Institutu", zaključio je Vujović.
Podsjetićemo da je Vlada u avgustu odobrila prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta konzorcijumu IWG za deset miliona eura. Tada je saopšteno da je u pregovorima sa International Wellness Group Limited, koja je jedina dostavila ponudu, Tenderska komisija usaglasila osnovne elemente ugovora koji uključuju i obavezu ponuđača da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja Instituta, čime će se podići kvalitet sadržaja na četiri zvjezdice i Vile Galeb na pet zvjezdica.
Ponuda uključuje i investiciju u medicinsku opremu u iznosu od deset miliona eura, u skladu sa Investicionim planom.
Ponuđač se tada obavezao da sprovede program zapošljavanja iz svoje ponude i obezbijedi primjenu postojećeg kolektivnog ugovora najmanje tri godine od preuzimanja kompanije, uz zaštitne mehanizme za neispunjavanje obaveza po tom osnovu. Savjet je tada ocijenio da navedena ponuda predstavlja dobar model valorizacije potencijala tog lokaliteta, budući da obezbjeđuje prijeko potrebne investicije i značajno unaprijeđuje osnovnu djelatnost Instituta, čime ga pozicionira visoko na mapi turističko - zdravstvene ponude.
Novska Skupština je dva puta vanredno zasjedala zbog privatizacije Instituta, korigujući prvobitne zaključke o poništenju tendera. Sindikat ove kompanije ima svoje zahtjeve u slučaju prodaje Instituta koje očekuje da će budući vlasnik ispuniti.

Portal Analitika