Društvo

Povećanje plata prosvjetarima, ali i ostalim korisnicima budžeta?

Postoji mogućnost povećanja zarada prosvjetnim radnicima i Vlada je spremna da počne razgovore sa sindikalcima na tu temu, zaključak je jučerašnjeg preliminarnog sastanka predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića sa ministrima finansija i prosvjete Radojem Žugićem i Predragom Boškovićem, pišu Dnevne novine.
Povećanje plata prosvjetarima, ali i ostalim korisnicima budžeta?
Portal AnalitikaIzvor

- O tome šta, koliko i kad vidjećemo iz pregovora koji slijede. Stekao sam utisak da ima raspoloženja i da ima prostora. Slijede konsultacije u okviru Vlade, da se vidi šta i kako. Povećanje najvjerovatnije neće biti samo za prosvjetu, već i za ostale korisnike budžeta - kazao je Dnevnim novinama Pavićević i dodao da će se svakome ostaviti prostor da u okviru svog ministarstva vide ima li prostora za još neko, dodatno, povećanje.

Pregovori će se, kako je pojasnio, voditi u dva pravca: jedan preko Vlade - za povećanje koje će sigurno važiti za sve iz budžeta, i drugi svako sa svojim ministarstvom - o tome ima li unutrašnjih rezervi da se, eventualno, kroz povećanje koeficijenata još povećaju zarade.

- Bitno je da se krenulo i da postoji želja Vlade da uđe u taj proces - kazao je Pavićević, istakavši da nijesu precizirali početak pregovora, ali da bi to moralo biti brzo da bi dogovoreno ušlo u budžet.

Prosvjetari traže povećanje na osnovu Sporazuma o politici zarada, koji su u decembru 2011. potpisali u ime Vlade tadašnji ministri finansija i rada i socijalnog staranja Milorad Katnić i Suad Numanović i predstavnici sindikata.

Dokumentom su precizirani uslovi za povećanje i smanjenje plata, iznosi otpremnina i sporazumni raskid radnog odnosa u javnom sektoru.

- Ukoliko realni rast BDP-a pređe 3,5 odsto, potpisnici se obavezuju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru, ukoliko tokom primjene sporazuma dođe do značajne promjene finansijske situacije, potpisnici se obavezuju na pregovore o zaradama -navodi se u Sporazumu.

Podsjećamo, prema ranijem pisanju Pobjede, Sindikat prosvjete predao je Ministarstvu prosvjete početkom septembra nacrt novog kolektivnog ugovora, kojim traži povećanje plata prosvjetnim radnicima na osnovu korekcije koeficijenata. Tada su ujedno počeli pregovori čiji je cilj konačno definisanje novog kolektivnog ugovora.

Izvor: CdM, Pobjeda

Portal Analitika