Društvo

Tužilaštvo ulazi u HAAB, HETU i Centralnu banku zbog sumnjivih kredita u "švajcarcima"

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj po krivičnoj prijavi koju je novinarka Jasmina Muminović, kćerka pokojnog Esada Muminovića, podnijela protiv nadležnih u Hypo Alpe Adria banci (HAAB), Heta Asset Resolutionu i Centralnoj banci Crne Gore, pišu Dnevne novine.
Tužilaštvo ulazi u HAAB, HETU i Centralnu banku zbog sumnjivih kredita u "švajcarcima"
Portal AnalitikaIzvor

Prijavu je podnijela zbog sumnje da su nadležni u ovim finansijskim institucijama počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i prevara na organizovan način, čime su njenog oca, kako tvrdi, naveli da počini samoubistvo, 9. oktobra u kancelariji Javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića.

- U Specijalnom državnom tužlaštvu formiran je predmet po krivičnoj prijavi Jasmine Muminović. Predmet se nalazi u fazi izviđaja - navodi se u odgovorima iz Vrhovnog državnog tužilaštva, iz kojeg u interesu istrage nijesu mogli saopštiti više detalja.

Nezvanično, inspektori za organizovani kriminal narednih dana će, po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, krenuti u proceduru izuzimanja dokaza.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, zadatak Specijalnog tužilaštva je da ispita regularnost cijelog procesa od ulaska sumnjivih kredita na crnogorsko tržište, navodno u švajcarskim francima, pa sve do sada, kada se aktivno opsturuira primjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure. Tužilaštvu je, prema nezvaničnim informacijama, priloženo mnoštvo dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na neregularnost cijelog posla.

Da bi čitav sistem funkcionisao po instrukcijama grupacije iz Klagenfurta, u Crnoj Gori je formirana Hypo Group koju su sačinjavali Hypo Alpe Adria Bank, Hypo Alpe Adria Leasing, Hypo Alpe Adria Development i Hypo House. To su povezana lica u grupi. Banka se oslobađala loših kredita ustupajući ih Hypo Alpe Adria Developmentu doo Podgorica, koji je preimenovan u Heta Asset Resolution. Sada Heta Asset Resolution izbjegava da primijeni novi Zakon o konverziji, koji se odnosi i na ovu firmu, samim tim što u prvom članu Zakona jasno stoji da su ovim zakonom obuhvaćeni svi krediti koje su komercijalne banke odobrile svojim klijentima u stranoj valuti CHF, uključujući i one koje su banke jednostrano raskinule zbog nemogućnsti plaćanja od strane klijenata.

Izvor: CdM

Portal Analitika