Kultura

Podgorički KIC najavljuje čak 60 programa tokom novembra

Novembarski repertoar Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" obuhvata čak 60 programa, a u susret jubileju iz te gradske kuće kulture navode da nastavljaju sa programskim iznenađenjima.
Podgorički KIC najavljuje čak 60 programa tokom novembra
Portal AnalitikaIzvor

- U novembru najavljujemo pet rođendanskih programa: 4. novembra pozivamo sve zaniteresovane sugrađane na prvi čas besplatnog Kursa crnogorskog ora. Predstavićemo 19. novembra "Raspoloženi za ptice" - prvu zbirku Foruma mladih pisaca KIC-a, a sa NVO Centar za razvoj šaha "Dijagonale" i Maticom crnogorskom organizovaćemo 29. novembra šahovski turnir za javne ličnosti. U poklon-koncertu kamerne muzike mladih umjetnika iz Škole za muziku i balet "Vasa Pavić" uživaćemo 30. novembra, kao i u repriznom igranju "Pijaniste" u izvođenju Sejfa Seferovića - ističu iz KIC-a.

Publika će u narednom mjesecu imati priliku da uživa u premijernom nastupu poznatog švedskog gitariste i kompozitor Johanesa Molera (Johannes Möller) koji je pobjednik prestižnih takmičenja Guitar Foundation of America i European Guitar Award. Prvi put će se predstaviti i Nitjanand Haldipur, jedan od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri - flauti od bambusa, sa repertorarom koji obuhvata kako klasičnu indijsku muziku tako i eksperimentalnu fuziju. U saradnji sa Studentskim radiom "Krš", biće priređen koncert beogradskog pop-rok sastava "Stray Dogg", koji predstavlja četvrti studijski album "Come Along Wind". Na istom tragu je i koncert crnogorskih muzičara povodom 21 godine od smrti Milana Mladenovića (1958-1994), frontmenta nekadašnje grupe EKV, koji se realizuje u saradnji sa NVO Muzika alternativa kultura. KUD "Željezničar" obilježiće 40 godina postojanja, a Veče humora i muzike ponovo će prirediti Dragan Koprivica.

U okviru filmskog segmenta, KIC je pripremio reviju filmova američkog glumca i režisera Džordža Klunija, zatim Dane meksičke kulture, a posljednje dane mjeseca obilježiće "Sudfestival".

- U okviru pozorišnog programa prvi put ćemo organizovati manifestaciju Crnogorska amaterska scena - CAS, u okviru koje će biti izvedena predstave: "Avionspotting" Kolašinskog amaterskog pozorišta, "Bog" produkcije Prazan prostor i KC "Nikola Đurković" iz Kotora, i "Idemo u lov" Centra za kulturu Berane. Na repertoaru će se naći i DODEST-ove predstave "Krug" i "Pijanista", uživaćemo u predstavama "Čorba od kanarinca" i "Lista za ljubav" Teatra mladih, kao i u predstavama Gradskog pozorišta. Tokom novembra ugostićemo i predstavu "Plastika" FaVi teatra iz Beograda - dodaju iz KIC-a.

Informativno-edukativni program biće u znaku promocije prvog zbornika poezije i proze Foruma mladih pisaca. Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije biće obilježen u saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i posvećen pjesnicima revolucije.

U okviru likovnog programa najavljene su izložbe "Podvodni svijet" Irvina Masličića i "Odluka" Ane Grujičić.

Među prijateljima programa KIC-a su: Ambasada Republike Italije, Ambasada Meksika u Beogradu, Matica crnogorska, nevladine organizacije Muzika, alternativa, kultura, Crnogorska alternativna kultura, Teatar mladih, studentski Radio "Krš", Savez udruženja Boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Centar za razvoj šaha Dijagonale i Gradsko pozorište.

Portal Analitika