Svijet

Kinezi Obami: "Nemaš petlju da nas napadneš"

Kineski državni medij obrušio se juče američkom predsjedniku Baraku Obami zbog održavanja američkih pomorskih vježbi u Južnokineskom moru, prozvavši ga kukavicom, dok su istovremeno kineski blogeri pozvali službeni Peking na hitnu vojnu reakciju, prenosi T portal.
Kinezi Obami: "Nemaš petlju da nas napadneš"
Portal AnalitikaIzvor

- Američki predsjednik ima sve, osim petlje da izazove Kinu zbog njezinih prava u Južnokineskom moru, a nedavni pomorski manevri u našoj blizini su tek puko hvalisanje o vojnoj moći - navodi "Global Times", službeno glasilo kineske Komunističke partije koje izlazi na engleskom jeziku.

Podsjetimo, američki patrolni brod USS Lassen u srijedu je stigao blizu kineskih teritorijalnih voda, što je uzburkalo službeni Peking koji je najprije suzdržano zatražio pojašnjenje, na što je Pentagon odgovorio nastavkom pomorskih vježbi.

- Teško je povjerovati kako kratkovidni i nedorasli Vašington nije uzeo u obzir kineski odgovor, kao da Peking nema asa u rukavu. Da nismo odmjereni u svojem djelovanju, Kina bi već odavno mogla da potjera svakog Filipinca i Vijetnamca sa svojih ostrva, ali nije. Gotovo svaki potez Pekinga u Južnokineskom moru je odgovor na provokacije tih agresora - stoji u uvodniku partijskog lista.

U članku se takođe navodi kako bi američke provokacije mogle da prisile Kinu da militarizuje regiju, što "dosad nije učinjeno zbog odmjerenosti Pekinga", kritikujući pritom izjavu neimenovanog američkog pomorskog oficira koji je agenciji AFP izjavio kako će američka mornarica "tako nešto opet uraditi, jer plovi međunarodnim vodama kada i gdje hoće".

- Vašington bi trebalo da ima na umu kako nikako ne bi htio kinesko transformisanje ostrva u vojne baze koje bi štitile teritorijalnu cjelovitost od sličnih upada. Sjedinjene Države su, u slučaju najgoreg scenarija, bespomoćne i bez petlje da se suprotstave kineskoj sili - navodi se u članku.

Antiamerički uvodnik podstakao je mnoge blogere i korisnike dozvoljenih društvenih mreža u Kini da daju podršku vlasti, pa je jedan od aktivnijih blogera čak pozvao Peking da pokrene vojnu akciju protiv "agresora".

Izvor i foto: Tportal.hr

Portal Analitika