Politika

VDT: Komandant SAJ-a pozvan na saslušanje

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saslušaće komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) zbog toga što nije blagovremeno dostavio traženi izvještaj o upotrebi sredstava prinude nad Miloradom Martinovićem, koji je teško povrijeđen 24. oktobra.
VDT: Komandant SAJ-a pozvan na saslušanje
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, prema izvještaju koji je, povodom povređivanja M.M., vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, dežurni zamjenik je 25. oktobra dao više naloga policijskim službenicima da dostave pisani izvještaj o upotrebi sredstava prinude, i da prikupe obavještenja od oštećenog.

„Pošto policija nije dostavila tražene podatke, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet, a 26. oktobra načelniku Centra bezbjednosti (CB) Podgorica upućen zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja“, kaže se u saopštenju.

Zahtjevom je, kako se navodi, traženo da se dostavi pisani izvještaj o upotrebi sile, i da se identifikuju policijski službenici koji su nanijeli povrede M.M. i oštetili njegov automobil.

„Istog dana, po nalogu zamjenika tužioca, službenici CB Podgorica obavili su uviđaj i fotografisanje vozila oštećenog. Istovremeno je izdata naredba za obavljanje neophodnih vještačenja, a zamjenik tužioca, u Kliničkom centru, oštećenog je saslušao u svojstvu svjedoka“, kazali su iz Tužilaštva.

Prema njihovim riječima, po nalogu dežurnog tužioca od 25. oktobra, policija je dva dana kasnije Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dostavila izjave tri građanina, kao i medicinsku dokumentaciju oštećenog.

„Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici upućen je zahtjev komandantu SAJ-a kojim je traženo da dostavi pismeni izvještaj o upotrebi sredstava prinude, kao i druge podatke od značaja za identifikaciju policijskih službenika – pripadnika SAJ-a, koji su nanijeli tjelesne povrede oštećenom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zamjenik tužioca saslušao, u svojstvu svjedoka dva lica – očevice događaja.

„Kako nije blagovremeno dobijen izvještaj od SAJ-a, komandantu SAJ-a upućen je pismeni poziv za saslušanje u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Direktoru Uprave policije, takođe, je upućena pismena urgencija za dostavljanje pisanog izvještaja i traženih podataka“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika