Abiznis

Vlada izdala garancije za zaduženje tri opštine

U cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i finansijske konsolidacije jedinica lokalnih samouprava, Vlada Crne Gore, na danas održanoj 133. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, prihvatila je prijedloge za izdavanje državnih garancija na kreditna zaduženja Cetinja, Bijelog Polja i Kolašina, saopšteno je nakon sjednice Vlade.
Vlada izdala garancije za zaduženje tri opštine
Portal AnalitikaIzvor
U skladu sa Zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu, garancije su izdate na kreditne aranžmane prijestonice Cetinje  u iznosu od 7 miliona eura, opštine Bijelo Polje od 8,94 miliona eura i opštine Kolašin od 5,7 miliona eura. Na bazi prethodnih ugovora sa Vladom o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu kreditnog zaduženja i realizaciji sanacionih planova, ove lokalne samouprave iskoristile su mogućnost da,  uz državnu garanciju, dobiju povoljne uslove  zaduženja, što će im omogućiti izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju uprave.
Lokalne samouprave su obavezne da Ministarstvu finansija dostavljaju sva obavještenja u vezi sa otplatom kredita, kao i o izvršenim uplatama.
U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela rješenja o postavljenju dr Dragutina Papovića za generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava,  Mihaila Volkova za generalnog direktora Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane i Dragana Pejanovića za sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova. Za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne unutrašnje poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vlada je odredila Sandru Bugarin.
Portal Analitika