Društvo

Štajnaker: Prve deportacije crnogorskih građana iz Njemačke za nekoliko sedmica

Odluka njemačkih vlasti kojom je Crna Gora proglašena zemljom bezbjednog porijekla počeće da se primjenjuje od 1. novembra – kazala je Pobjedi ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker i navela da u Ambasadi još nemaju informaciju kada bi prve osobe mogle biti deportovane iz Njemačke.
Štajnaker: Prve deportacije crnogorskih građana iz Njemačke za nekoliko sedmica
Portal AnalitikaIzvor

Readmisija

- Nemamo još nikakva obavještenja. Međutim, s obzirom da se građani Kosova, Albanije i Makedonije već protjeruju, računam da će se u narednih nekoliko sedmica početi i sa protjerivanjem crnogorskih građana u njihovu domovinu – navela je Štajnaker.

Ona je rekla i da u Ambasadi ne raspolažu preciznim podacima koliko ljudi bi moglo da bude vraćeno u Crnu Goru iz Njemačke.

- Znamo da je do kraja jula više od 2.400 građana Crne Gore zatražilo azil u Njemačkoj. U međuvremenu su mnogi od njih, prije uručivanja rješenja o odbijanju zahtjeva ili nakon toga, dobrovoljno napustili Njemačku. Iz tog razloga nam nije poznat precizan broj crnogorskih državljana koji se još nalaze u Njemačkoj i koliki je broj njih koji će eventualno biti protjerani  -rekla je Štajnaker.

Ona je, objašnjavajući šta odluka o proglašenju Crne Gore bezbjednom zemljom porijekla znači za ljude koji su već tražili azil, kao i za one koji će tek aplicirati za taj status, rekla da to prije svega znači da se procedura u vezi azila može skratiti.

- Osoba koja je u Njemačkoj zatražila azil može brže dobiti rješenje o odbijanju zahtjva i mora napustiti Njemačku ili može biti protjerana – kazalaje Štajnaker.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika