Politika

LUKOVAC: Saopštenja Rusije, vjetar u leđa DF-u

Saopštenja zvanične Rusije dobvoljan su vjetar u leđa demonstrantima i njihovim organizatorima, smatra bivši šef crnogorske diplomatije, Branko Lukovac. Podsjećamo, zvanična Moskva je danas saopštila da ne vjeruje da je neophodno odgovarati na nove optužbe iz Crne Gore u vezi sa nedavnim protestima Demokratskog fronta u Podgorici, te da crnogorske vlasti ponovo iznose neutemeljene optužbe na račun Rusije.
LUKOVAC: Saopštenja Rusije, vjetar u leđa DF-u
Portal AnalitikaIzvor

Lukovac, međutim, smatra da je u saopštenjima Rusije rečeno sve.

"Dovoljne su kvalifikacije, poruke i ocjene o tome da li je trebalo uklanjati šatore. To je dovoljno jasna poruka onim snagama u Crnoj Gori koje se suprotstavljaju osnovnim spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, a to su članstvo u EU i NATO", kazao je Lukovac.

On smatra da su saopštenja Rusije dovoljan vjetar u leđa demonstrantima i organizatorima.

"Da ničeg drugog nije bilo bez takvih poruka, one utiču na sve one snage koje se suprotstavljaju evroatlanskim integracijama Crne Gore, one im šalju poruku da imaju podršku Rusije", kaže Lukovac za Antenu M.

Istakao je da ne zna da li je bilo nekih i konkretnih dokaza o umiješanosti Rusije u organizaciji, iniciranju i finansiranju protesta, ali da misli da je i bez toga "potpuno jasno da su ove poruke dovoljna podrška".

Odgovor naše Vlade je, po ocjeni Lukovca, dobro promišljen i za sada dovoljan.

"Crna Gora vodi računa o tome da je Rusija jedna od najjačih zemalja svijeta. Članice EU traže da se poštuje Rusija i da se sa njom sarađuje. Mislim da Crna Gora vodi računa o značaju Rusije i nastoji da sa svoje strane ne zaoštrava odnose, pritom jasno kvalifikujući ono što po našem mišljenju predstavlja njeno miješanje u unutrašnje stvari crne Gore", ocijenio je Lukovac.

Smatra da naša zemlja ne reaguje oštrije jer shvata, kao i svi, da su oštra saopštenja Rusije samo pokazatelj njene ljutnje što je sasvim jasno da će Crna Gora postati članica NATO-a, odnosno, da uprkos svim pokušajima destabilizacije naša zemlja dobija poziv u decembru, a Rusija ljutitim saopštenjima pokazuje time nije zadovoljna. (Portal RTCG)

Portal Analitika