Politika

Vujanović: Interes Crne Gore je da ima dobre odnose sa svima

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović,kazao je da je Crna Gora na vratima NATO-a, te da je to šansa koju "moramo iskoristiti".
Vujanović: Interes Crne Gore je da ima dobre odnose sa svima
Portal AnalitikaIzvor

On je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi rekao da bi svi trebalo da budemo usmjereni ka tom cilju.

Komentarišući reagovanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije da je Moskva zabrinuta zbog situacije koja se desila tokom protesta u Podgorici, te da je praktično odbila optužbe da se miješa na taj način u unutrašnje stvari Crne Gore, Vujanović je rekao bi "na jedan miran način i sa odnosom koji neće ni u čemu nositi neku pojačanu emociju trebalo doživljavati našu situaciju koja je realno velika šansa Crne Gore".

"Mi smo na vratima NATO-a. Ta šansa Crne Gore se mora iskoristiti i mi treba da budemo svi zajedno usmjereni ka tome. Sve ono što je budućnost zaista će dovesti do nivoa jednih dobrih odnosa, Crnu Goru sa svima. Ja u korist tih dobrih odnosa i dobre budućnosti Crne Gore imam zaista optimizam. I nema nikakvog razloga da Crna Gora svoj put ne vodi shodno svojim interesima, a da prosto čuje ono što drugi kažu, znajući da treba da slijedi svoj interes i da sa svima treba i u budućnosti da gaji odnose kakvi su vrijedni svake tradicije. Rekao bih i tradicije sa Rusijom. Mi smo 2011. godine obilježili trista godina državnih odnosa. Vi znate da sam ja tada sa predsjednikom Medvedovim označio ono što je istorija Crne Gore i ja apsolutno i ovdje i u svim prilikama saopštavam uvjerenje da ćemo mi biti u prilici da gradimo dobar odnos sa svima, jer je interes Crne Gore da ima dobre odnose sa svima", rekao je Vujanović.

Govoreći o tome kako uspostaviti dijalog unutar Crne Gore, predsjednik kaže da bi "mi unutar Crne Gore trebalo da se okrenemo jedni drugima".

"Mi smo jedni drugima najbliži. Mi treba da gradimo budućnost Crne Gore. Mi treba da afirmišemo kroz dogovor i kroz dogovor svih i uz odgovornost svih. Ja se najiskrenije nadam da će Crna Gora imati unutar Crne Gore dijalog. Ne vidim potrebe da u jednoj državi koja je u ozbiljnim vremenima i sa ozbiljnim iskušenjima pokazala vrijednost svog dijaloga da u tom dijalogu bilo ko pomaže. Imam puno uvjerenje u zrelost ljudi naše politike i spremnost da kroz odgovoran odnos u jednom dobrom dijalogu pronađu najbolja rješenja. Crna Gora je očigledno u jednom vremenu u kome je dijalog neophodan, ja ga iz sve snage pozivam za našu blisku budućnost", kazao je Vujanović.

On je kazao kako očekuje da će svi, pa i oni koji sada ne vide taj dijalog kao posebno bitan i posebno hitan, naći interes u tom dijalogu.

"Nadam se da Crna Gora kroz svoje institucije sistema, prije svega u ovom slučaju kroz Parlament, naći prostora da između svih onih koji vide dijalog kao nužnost, ali i različiti način dijaloga, nađu model u kome ćemo svi zajedno da se dogovorimo i u kome ćemo da se dogovorimo unutar Crne Gore, pokazujuću da Crna Gora ima visoku demokratsku zrelost i sposobnost da sama nađe rješenje", istakao je on.

Portal Analitika