Društvo

Renovirani katuni u tradicionalnom stilu

Projekat „Podrška lokalnom stanovništvu u Nacionalnom parku Prokletije kroz stvaranje alternativnih prihoda i promovisanje tradicionalnog pastirskog načina življenja“, podržan od strane EuroNatura, njemačke organizacije za zaštitu prirodne baštine, realizovan je u saradnji Centra za zaštitu i proučavanje ptica sa Nacionalnim parkom Prokletije.
Renovirani katuni u tradicionalnom stilu
Portal AnalitikaIzvor

U cilju pružanja podrške lokalnom stanovništvu u zaštićenim područjima, CZIP uz pomoć NP Prokletije, omogućio je renoviranje katuna u tradicionalnom stilu u dolini Grebaje. Tokom trajanja projekta izgrađen je pomoćni objekat za krupnu stoku, postavljen prateći mobilijar, a sve u cilju pružanja konkretne pomoći porodici Gočaj. Izvršeni radovi pomogli su poboljšanju životnih uslova lokalnih stanovnika u toku ljetnjih mjeseci kao i bolji plasman mliječnih proizvoda turistima koji u sve većem broju posjećuju ovaj nacionalni park. 

Tokom ljetnjih mjeseci renovirani katun je bio aktivan, a uslovi za sticanje alternativnih prihoda korisnika katuna kroz uspostavljanje prodajnog punkta za plasiranje mliječnih proizvoda, su poboljšani. Projektne aktivnosti su pomogle jačanju saradnje između proizvođača i gastroekonomskog sektora, promociju tradicionalnog pastirskog načina života, a održivi način proizvodnje hrane kao dio kulturne baštine i lokalnog indetiteta podignut je na viši nivo.

Pored tradicionalnih proizvoda, brojni turisti su ove godine na katunu Grebaje, imali priliku da prilikom posjete, dobiju i neophodne podatke o ovom ali i ostalim nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, kao i neophodne planinarske mape.

katun2
Portal Analitika