Politika

Zvanična Moskva: Silom ugušeni mirni protesti, Đukanović odgovoran za napetost u zemlji

Moskva je zabrinuta zbog pretjerane upotrebe sile koju su crnogorske vlasti upotrijebile protiv demonstranata u Podgorici i odbacuje optužbe na račun Rusije o umiješanosti Moskve u provociranju nereda u Podgorici, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Zvanična Moskva: Silom ugušeni mirni protesti, Đukanović odgovoran za napetost u zemlji
Portal AnalitikaIzvor

U novom, dužem saopštenju, zvanična Moskva je oštrije iznijela svoje već poznate stavove.

- Kad je riječ o Rusiji, veoma smo zabrinuti, ne zbog slobodnog izbora koji treba da načini crnogorski narod, već zbog pretjerane sile koju su vlasti Crne Gore upotrijebile da uguše mirne proteste - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je ranije rekao da su srpski nacionalisti i Rusija igrali aktivnu ulogu u organizovanju antivladinih protesta u Podgorici, nije iznio nijedan dokaz za tu tvrdnju, prenosi ruska agencija TAS.

- Premijer Milo Đukanović nije iznio ni jednu jedinu konkretnu činjenicu imaginarne ruske umješanosti u podsticanje socijalne napetosti u Crnoj Gori o navodnoj ruskoj umješanosti u podsticanju socijalnih tenzija, jer takvih činjenica i nema. On želi da prebaci odgovornost za sve više sukoba u Crnoj Gori, tako što potpuno ignoriše mišljenje značajnog dijela crnogorskog društva - stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo ističe da su Đukanovićeve optužbe upućene Rusiji neosnovane i nepotkrijepljene dokazima.

- Bili smo zbunjeni zbog neosnovanih izjava crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je optužio Rusiju da je provocirala proteste u Podgorici i podstakla sukobe između policije i opozicionih snaga. Teško je zamisliti da državnik, koji je na vlasti toliko dugo, ne shvata šta stoji iza pogoršanja situacije u njegovoj zemlji. On to sigurno zna. I više od toga. On definitivno zna zašto treba da ponavlja apsurdnu tvrdnju da je članstvo u NATO-u jedini put koji će osigurati nezavisnost Crne Gore - poručuje rusko ministarstvo.

Ministarstvo navodi i da je "Đukanović iskusni političar koji često mijenja stav i više voli da ne odgovori na zahtjeve sopstvenog naroda, dok je istovremeno zavisan od uslovljavanja spolja, u sopstvenom interesu".

Izvor: Tanjug.rs

Portal Analitika