Društvo

ŠEGRT: Nestašice ljekova neće biti, "Montefarm" sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje

"Montefarm" je sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje ljekovima za sve osiguranike u Crnoj Gori i nema bojazni da će do kraja godine biti značajnijih nestašica ljekova, poručio je u razgovoru za agenciju MINA ministar zdravlja Budimir Šegrt.
ŠEGRT: Nestašice ljekova neće biti, "Montefarm" sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje
Portal AnalitikaIzvor

Mediji su objavili da će privatne apoteke izdavati ljekove na recept do 26. novembra, a da su, nakon što država raskine ugovor sa njima, moguće i nestašice. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopštili su da je stav Ministarstva bio da se raskinu ugovori.

Ministar je pojasnio da su, da u narednu godinu ne bi ušli sa istim problemima, sa Ministarstvom finansija definisali finansijski iznos i "Montefarmu" dali saglasnost da može raspisati tender za nabavku ljekova za sledeću godinu već u narednih deset dana.

- Očekujemo da će se do polovine decembra tender zatvoriti i da će svi dobavljači biti poznati, kao i sve količine, i da ćemo startovati sa potpunom snabdjevenošću 2016. godinu - rekao je Šegrt.

On je precizirao da su upoznati sa količinom ljekova na lageru "Montefarma", raspoloživim novcem do kraja godine, trendom potrošnje, dodajući da su Fond i "Montefarm" uradili projekciju i podnijeli izvještaj koji se poklopio u svakoj cifri".

- Nema nikakve bojazni da će biti bilo kakvih značajnijih nestašica jer je "Montefarm" potpuno sposoban da obezbijedi uredno snabdijevanje tržišta Crne Gore za sve osiguranike i to je jedina i prava istina po ovom pitanju - poručio je Šegrt.

On je podsjetio da je ugovor sa 107 privatnih apoteka sklopljen u martu kao pilot projekat, i da je bilo predviđeno da traje najduže do 31. decembra. No, kako je pojasnio, potrebe za novim ugovorom sa apotekama neće biti.

Šegrt je kazao da su od 3,6 miliona eura, privatne apoteke zaračunale oko 900.000 eura na osnovu svoje marže i svojih usluga, opravdano i zakonito.

- Manjak ljekova na tržištu se ne rješava brojem apoteka, nego nabavkom novih količina ljekova. Da su ljekove privatne apoteke realizovale u iznosu od 3,6 miliona eura, i ta sredstva dale "Montefarmu", ovih 900.000 eura bi ostalo u državnom zdravstvenom sistemu, jer Fond finansira funksionisanje "Montefarma". Znači, 900.000 eura bi bilo više za funkcionisanje "Montefarma" - zaključio je on.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika