NATO

TABAK: Protest nije promijenio stvari, neće uticati na poziv za NATO

Vojni analitičar portala Obris.org iz Zagreba Igor Tabak sopštio je da su događaji sa subotnjeg protesta u Podgorici poslali ružnu sliku svijetu.
TABAK: Protest nije promijenio stvari, neće uticati na poziv za NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tabak, međutim, kaže da je i Zagreb imao sličnih situacija.

“To je na kraju ličilo više na ratnu zonu nego na nešto drugo. Gledajući iz Zagreba, Hrvatska je imala, odnosno i dalje ima, više od godinu, situaciju s jednim takvim protestom građana koji šatorom pred Ministarstvom odbrane pokušavaju siliti stvari, no upravo razlikom u pristupu taj protest je ignorisan i vremenom je splasnula tenzija", rekao je on za Radio Antena M.

Tabak dodaje da je činjenica da povremene smjene vlasti jesu poželjne jer je onda i odgovornost, i vlasti i opozicije, na ispitu no dodaje da crnogorski subotnji protest nije promijenio stvari.

“Vlada je i dalje tu, Parlament i je dalje tu, prijevremenih parlamentarnih izbora i dalje nema. S te strane pokazana je čvrstoća, demokratski izabrane vlasti, pred agresivnom opozicijom. Takve situacije nijesu, nažalost, neviđene i u čitavom nizu drugih zemalja, ako obratite pažnju svako malo  Njemačka suzbija neke nemire. Tako da ne čini mi se da je to neka stvar koja bi mogla dublje da utiče na spoljnopolitičku situaciju Crne Gore", istakao je on.

Analitičar sa univerziteta Džon Hopkins Danijel Server je u intervjuu za Glas Amerike saopštio je da je nesporno da ima ruskih ekstremista koji podržavaju proteste u Crnoj Gori.

Istakao je da je podrška Moskve očekivana s obzirom na to da je proširenje NATO-a poraz za Putina.

“Moskva će pokušati da stvori utisak intenziviranja napora protiv Đukanovića, ali je u stvari riječ o protivljenju članstvu Crne Gore u NATO. Za Moskvu, Đukanović je nevažan, važno je pitanje članstva u NATO. Proširenje Alijanse, čak i na malu Crnu Goru poraz je za Putina i oni će pokušati da izbjegnu da budu poraženi”, precizira Server.

Antena M

Portal Analitika