Politika

Lekić, Rakčević i Bečić sa delegacijom EU: Neophodna vlada nacionalnog jedinstva

U Crnoj Gori neophodno je formirati Vladu nacionalnog jedinstva koja bi mogla da kontroliše demokratski proces i organizuje fer izbore, saopštili su lideri Demos-a, Ure i Demokratske Crne Gore na sastanku sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, prenosi Mina.
Lekić, Rakčević i Bečić sa delegacijom EU: Neophodna vlada nacionalnog jedinstva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lider Demos-a Miodrag Lekić, rekao je da su predstavnicima Delegacije EU saopštili da je neophodno pokrenuti inicijativu za formiranje Vlade narodnog jedinstva i da su u vezi sa tim spremni da razgovaraju sa vlastima, uz prisustvo i medijaciju predstavnika EU.

“Naš cilj nije da se prečicom dođe do vlasti, već smatramo da bi jedino takva vlada mogla da kontroliše demokratski proces. Suština je u tome da dođemo do fer izbora, takvi modeli postoje i obrazložili smo naše stavove”, rekao je Lekić nakon sastanka.

On je kazao da su saopštili i čvrsto opredjeljenje da će, ukoliko vlast pokaže aroganaciju i nesremnost za dijalog, razmisliti i definisati odgovore koji će, kako je objasnio, biti u pravcu bojkotovanja izbora i organizovanje protesta.

“Polazimo od toga da je situaciju u Crnoj Gori krajnje kritična, da imamo neregularne institucije, tehničku vladu koja je neregularna. Imamo paralisan parlament, predsjednika koji je osporen još 2012.”, rekao je Lekić.

On je kazao da Demos, URA i Demokrate ostaju samostalni subjekti, ali da namjeravaju da razgovoraju sa sindikatima, nevladinim i studentskim organizacijama, raznim asocijacijama.

“Priprema se širok savez koji će da nastupi i doprenese demokratskom kanalisanju energije koja se pojavila, i da težnja ka fer izborima bude zajednički stav širokih demokratskih snaga”, rekao je Lekić.

Predsjednik Ure Žarko Rakčević kazao je da su predstavnicima EU prenijeli poruku da u Crnoj Gori postoji vrlo jako jezgro zasnovano na evropskim, građanskim vrijednostima - grupacija Demosa, Demokrata i Ure, sa značajnim brojem organizacija nevladinog sektora i slobodnih pojedinaca.

On je kazao da su saopštili da se protesti 24. oktobra ne bi trebalo pojednostavljeno gledati. „Puno je društvene energije, nezadovoljstva, nepristajanja građanske Crne Gore bilo na tim protestima i da bi trebalo tu slojevitost protesta imati na umu“.

Rakčević je ocijenio da je Crna Gora u krizi, ne samo ekonomsko-socijalnoj već i institucionalnoj, navodeći da Ura, Demos i Demokrate žele da se iz te krize izađe uz dijalog, uz miran način.

 „I uz činjenicu da ne treba u tim rešenjima zagovarati logiku sudnjeg dana. U tom smislu naši partneri iz EU institucija bi trebalo da pokažu razumijevanju za dubinu krize u Crnoj Gori, za institucionalnu krizu i da pomognu uz medijatorksu ulogu evropskih institucija, da se na mira demokratski način Crna Gora dovede do demokratskih izbora“, ukazao je Rakčević.

Prema riječima Rakčevića, ako Crna Gora već ima tehničku vladu, u tim grupacijama ne vide da je problem da nekoliko mjeseci funkcioniše vlada svih parlamentarnih grupacija, eksperata, koja će dovesti do prvih slobodnih izbora.

 „I u tom procesu u kom država jeste, pridruživanja ka EU, vjerujemo da je logično i da nije sporno da uz medijaciju evropskih predstavnika dođemo do tog clja na miran, demokratski način, uz dijalog“, dodao je on.

Lider Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je da svako u Crnoj Gori, bilo da se radi o relevantnim političkim subjektima ili predstavnicima međunarodne zajednice, ko misli da kriza nije duboka i evidentna, ne posmatra situaciju realno.

»Ja mislim da suprotno - da su svi društveni činioci, međunarodni predstavnci, svjesni odgovornosti trenutka u kojem se nalazimo«, kazao je Bečić.

Jasno je, kako je naveo, da se ne radi samo o dubokoj socijalno-ekonomsko-pravno-moralnoj krizi.

»Već i da imamo krizu institucija, i to ne samo po riječima opozicionih predstavnika, već i po riječima jednog od ključnih konstituenata vladajuće koalicije«, dodao je Bečić.

On je podsjetio na izjave najviših zvaničnika SDP-a da je vlada tehnička, kao i na brojne druge optužbe predstavnika te stranke na račun DPS-a, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

»Tako da sve to pokazuje složenost situacije i nameće potrebu dijaloga, jer je to najbolji način za iznalaženje rješenja«, smatra Bečić.

On je naglasio da to ne treba da bude »dijalog na bazi deklarativnog«.

»Nego efikasan, suštinski dijalog sa konkretnim rješenjima, jer se, definitivno, nalazimo u vremenskom cajtnotu koji nalaže ozbiljnost i odgovornost svih relevantnih društveno-političkih subjekata i međunarodnih predstavnika, na nivou odgovornosti trenutka u kojem se nalazimo«, precizirao je Bečić.

On je upozorio da se, Crna Gora kao zemlja kandidat koja pledira da uđe u EU, danas se susrijeće sa činjenicom da 18 mjeseci od usvajanja seta izbornih zakona, i godinu od datuma koji je definisan kao posljednji rok za njihovu implementaciju, ta zakonska rješenja još nijesu implementirana.

Prema njegovim riječima, kada bi danas neka lokalna skupština ili državni parlament odlučio da skrati mandat, izbori ne bi mogli biti održani, ili bi bili sprovedeni suprotno usvojenim zakonima,

Na pitanje kakva je uloga SDP-a u krizi, Rakčević je rekao da će Demos, Demokrate i Ure razgovarati sa svim subjektima, političkim i nvo koji žele da se mirno izađe iz krize.

 „Svi koji prepoznaju dubinu krize i smatraju da se iz nje može izaći dijalogom, uz promjene u sigurnost otvoreni za razgovor sa svimaAko bude SDP na tim pozicijama, zašto da ne i oni“, dodao je on.

Upitan ima li vremenskog okvira za odgovor EU i vlasti, Rakčević je kazao da je to živ proces.

 „Ako želite dijalog, onda ne postavljate ultimatum. Nijedna od ove tri grupacije ne funkcioniše na osnovu ultimatuma. Mi želimo dogovor i mislimo da to treba otvoriti uu narednih sedmicu, dvije, kriza je duboka, i što prije otvorimo njeno rešavanje biće bolje po građane“, naveo je Rakčević.

Na pitanje može li doći do produbljivanja krize jer je DF kategoričan da neće sa vladajućim partijama, Bečić je kazao da su usmjereni na traženje realnih, opipljivih rešenja koji mogu biti rezultat mirnog i demokratskog izlaska iz krize.

 „Kada su iz DF-a predlagali prelaznu vladu, a mi iz Demokrata saopštili da ne želimo u Vladu sa DPS-om, dodali smo i zarez-i saopštili da ako odluka opozicije bude da se ta vlada formira, da smo i mi spremni da takvu vladu podržimo u parlamentu ostavljajući sebi za pravo da ne učestvujemo u njenom radu“, podsjetio je Bečić.

Prema njegovim riječima, ako ste u nekom trenutku zaustavili inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi ,a onda dobili epilog protesta, i odbijate bilo kakav dijalog i želite da uđete u isključivo interne procese po Crnoj Gori, onda to svakako šklje poruku, „koju ja ostavljam građanima na zaključak“.

On je ponovio poziv svima da se dijalogom dođe do rešenja za izlazak iz krize.

 „Ne, ni pod razno, izbjegavajući mogućnost, već veoma je aktivno ostavljajući, da ako ne bude dijaloga i spremnosti da se u ovom trouglu respektabilnih subjekata opozicione scene, vlasti i EU dođe do rešenje, da mirni, nenasilni, građanski i odgovorni protetsi budu odgovor“, zaključio je Bečić.

Mina 

Portal Analitika