Svijet

Dogovor Iraka i Rusije – napad na odbjegle džihadiste

Dok ruski vazdušni napadi tjeraju teroriste da bježe iz Sirije ka Iraku, Moskva i Bagdad su se saglasili da napadnu teroriste u Iraku, izjavio je Hakim el Zamili.
Dogovor Iraka i Rusije – napad na odbjegle džihadiste
Portal AnalitikaIzvor

“Irak se dogovorio sa Rusijom, koja vodi zajednički informacioni centar, da napadne militante ID koji bježe iz Sirije u Irak“, rekao šef Komiteta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, istakavši da će ovaj potez takođe presjeći rute snabdijevanja terorista iz Iraka ka Siriji, piše agencija “Fars“.

Ovo odobrenje došlo je usljed bezbjednosne koordinacije između vlada Rusije, Iraka, Irana i Sirije, koje sve žele da unište ID.

Četiri države pokrenule su informacioni centar u Bagdadu kako bi koordinisale svoje vojne akcije protiv terorista u Siriji i Iraku.

Tridesetog septembra Rusija je krenula sa preciznim vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države na granici sa Irakom, na osnovu zahtjeva sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov rekao je ranije da Bagdad nije zatražio sličnu pomoć.

Rusku vojnu operaciju u velikoj mjeri hvale irački šiiti. Primjera radi, članovi šiitske organizacije Badr tvrde da će snažno podržati i ruske vazdušne napade u Iraku, kao i sve veću ulogu Rusije u čitavom regionu Bliskog istoka, s obzirom da pristup SAD-a u borbi sa militantima ID “nije ozbiljan“.

Odmah nakon ruske vazdušne akcije u Siriji, ruski i irački zvaničnici ostavili su otvorenom mogućnost širenja vazdušnih udara Rusije na položaje ID u Iraku.

Ranije ovog mjeseca, irački premijer Hajder Abadi rekao je da bi, ukoliko ruska avijacija postigne uspjeh u Siriji, pozdravio vazdušne napade Rusije na položaje ID u njegovoj zemlji.

Izvor: b92.net

Portal Analitika