Društvo

Amfilohije: Bez duhovnog i moralnog preporoda nema spasa Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se „naše domaće slugeranje klanjaju lažnoj Evropi“.
Amfilohije: Bez duhovnog i moralnog preporoda nema spasa Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Nije to Evropa, Evropa smo mi. Mi smo korijen Evrope. Jelada, Atina i ovi balkanski prostori – tu se rodila Evropa. Ovi prostori su joj dali i ime, krstili je“, rekao je mitropolit Amfilohije nakon svete liturgije koju je juče sa sveštenstvom služio u crkvi Svetog Nikole u selu Liješti u Kučima.

On je rekao da je sadašnja Evropa posunovraćena Evropa i da ne služi na čast dijelu Crnogoraca koji se u ime ljudsih prava, interesa i svega drugoga, namjesto da ostanu vjerni svemu onome čemu je Crna Gora bila vjerna vjekovima, kao puzavci klanjaju takvoj Evropi.

Amfilohije je NATO pakt nazvao totalitarnom militarističkom organizacijom, rekvši da nije bilo gore organizacije te vrste otkad postoji svijet.

„Uzme ti obraz, uzme ti dušu, uzme ti moral, uzme ti zemlju, otruje ti vodu i još treba da mu kažeš ‘hvala ti, da ti se klanjam. Ti si meni spasitelj i izbavitelj'“, kazao je on.

Amfilohije je rekao da bez duhovne obnove nema napretka, jer duhovna obnova prethodi svakom drugom napretku i preporodu.

„Podsjećam ove naše glavare, i jedne i druge, da bez duhovnog i moralnog preporoda nema spasa Crnoj Gori. Inače, ostaće sve – sjaši kurta da uzjaše murta. A od toga vajde nema“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Portal Analitika