Svijet

Džimi Karter: Ovakav je bio mladi Asad

U svom članku u Njujork tajmsu, bivši predsjednik SAD-a Džimi Karter ispričao je kakav je u mladosti bio aktuelni predsjednik Sirije Bašar el Asad.
Džimi Karter: Ovakav je bio mladi Asad
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Kartera, on je znao Asada još dok je ovaj bio student u Londonu. Sjećajući se svojih susreta sa sirijskim liderom, bivši američki predsjednik SAD-a je rekao:

"Primijetio sam da se Bašar nikad nije obraćao potčinjenima za savjet ili informacije. Za Bašara el Asada je bilo skoro nevjerovatno da promijeni svoje mišljenje, posebno pod pritiskom", piše on.

Obraćajući pažnju na aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, političar je podsjetio da je do početka protesta 2011. godine Sirija bila "dobar primjer harmoničnih odnosa između mnogobrojnih i raznovrsnih etničkih i religijskih grupa, uključujući Arape, Kurde, Grke, Jermene, Asirce koji su bili hrišćani, Jevreje, sunite, šiite, alavite“.

Kada su protestanti tražili reforme, Asad je u tome vidio pokušaj smjene zakonite vlasti i upotrebio nepotrebnu silu, navodi Karter.

Podržale su ga Oružane snage, kao i većina hrišćana, Jevreja, muslimana-šiita, alavita i druge kategorije stanovništva, dodao je on.

Zahtjevi SAD-a da otpočne mirnu smjenu vlasti Asada nisu se ispunili između ostalog i zbog karaktera sirijskog političara, smatra bivši predsjednik.

Po njegovim riječima, "Karterov centar"“, čiji je on osnivač, pozivajući se na podatke višegodišnjih istraživanja, upozoravao je Vašington na slične napore.

O povodu operacije Vojno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji Karter je naveo da su te akcije pojasnile izbor između "političkog procesa u kojem će režim Asada odigrati svoju ulogu i nastavkom rata u kojem će Islamska država postati još veća prijetnja čitavom svijetu".

Na pitanje kako može biti riješen politički konflikt u Siriji, političar je izrazio solidarnost sa pozicijom predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je ranije saopštio u razgovoru sa njim da mir u zemlji zavladati samo zajedničkim radom SAD-a, Rusije, Irana, Turske i Saudijske Arabije.

Izvor: b92.net

Portal Analitika