Politika

Rakčević: Izigrana očekivanja demonstranata, režim utjeruje strah u kosti građana

Očiglednim nasilnim napadom na policiju i pokušajem ulaska u parlament izgubila je demokratska Crna Gora. Neodgovornom režijom i pozivom organizatora protesta, kamenicama i Molotovljevim koktelima, eksplozivnim napravama i motkama mirni i građanski protesti su pretvoreni u svoju suprotnost. Vjerujemo da su tim pozivima i napadima izigrana očekivanja velike većine mirnih demonstranata koji su opravdano protestvovali tražeći slobodu, dostojanstven život i demokratske promjene, ocijenio je prdsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.
Rakčević: Izigrana očekivanja demonstranata, režim utjeruje strah u kosti građana
Portal AnalitikaIzvor

Na drugoj strani, navodi on, režim je iskoristio priliku da poslije odbrane Skupštine i rastjerivanja demonstranata na više mjesta u gradu i bez ikakve potrebe do kasno u noć brutalno demonstrira svoju prekomjernu silu "prebijajući i privodeći građane od kojih dio nije čak ni učestvovao na demonstracijama".

"Pogrešno misle da će utjerati strah u kosti i uništiti narastajuću energiju bunta i otpora", dodao je Rakčević.

URA traži da se kazne svi vinovnici nasilja i na osnovu evidentnih dokaza istraže svi nepotrebni slučajevi prekomjerne upotrebe sile od strane policije.

"Vlast se lažno predstavlja kao jedina proevropska snaga i jedini garant mira i stabilnosti u Crnoj Gori. Pozivamo međunarodnu zajednicu da ozbiljnije shvati dubinu i karakter krize i protesta u našoj zemlji", istakao je Rakčević.

URA ponavlja da oporavka Crne Gore nema bez mirne i demokratske smjene jedne loše i nedemokratske vlasti.

"Ta promjena ne treba da bude nasilna, pučistička i mora biti izvedena objedinjavanjem građanskih, sekularnih i proevropskih snaga čitavog društva. Pozivamo na mir i dijalog jer se sinoćnim scenarijom i  događanjima produbljuju podjele i stare i nove, gubi demokratska i evropska, naša Crna Gora i svi njeni građani", poručio je Rakčević.

Portal Analitika