Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Lekić: Ne dolazim na kolegijum - neophodno pokrenuti pravi dijalog adekvatan dramatičnom stanju u zemlji

Lekić: Ne dolazim na kolegijum - neophodno pokrenuti pravi dijalog adekvatan dramatičnom stanju u zemlji

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić saopštio je da neće prisustvovati današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine i poručio da je neophodan dijalog uz učešće predstavnika Evropske unije.
Lekić:  Ne dolazim na  kolegijum  - neophodno pokrenuti  pravi dijalog adekvatan dramatičnom stanju u zemlji
Portal AnalitikaIzvor

"Poziv na sastanak skupštinskog kolegijuma na navodni dijalog između poslanika sa već viđenim političkim profilima i nesposobnostima demokratskog mišljenja i odluka, sasvim je deplasiran", kazao je Lekić.

On smatra da takav sastanak u Skupštini, nekoliko sati nakon teških i mučnih scena ispred iste skupštine, ima i cinične dimnezije.

"Iznad svega on je simuliranje suštinskog dijaloga i privid akcije u jednom dramatičnom trenutku zemlje. Zato neću prisustvovati današnjem kolegijumu, zahvaljujući se predsjedniku skupštine na pozivu", naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je država doživjela institucionalni slom. "Vlada je tehnička, Skupština paralisana, a već duže bez legitimnog i državno prisutnog predsjednika".

"Jedini put izlaska iz teškog stanja jeste započinjanje ozbiljnog dijaloga između tehničke vlade i javno odgovornih predstavnika, po mogućnosti udružene opozicije", poručio je Lekić.

On smatra da bi takav dijalog trebalo da se odvija, uz adekvatno učešće predstavnika Evropske unije.

"Tim prije što je Evropska unija jedino nesporno, izvjesno većinsko opredijeljenje građana Crne Gore na planu međunarodnih integracija, na osnovu čega je crnogorska država legitimno već prenijela dio svoje državne suverenosti", kazao je Lekić.

On je zatražio od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da se primjerno dramatičnom trenutku zemlje, umjesto jalovih sastanaka kolegijuma, uključi u dijalog između tehničke vlade, opozicije i predstavnika EU.

"Da bi ovaj jedino mogući demokratski put izlaska iz duboke, sve riskantnije krize imao izgleda na uspjeh, građani očekuju korisnu i dobronamjeru ulogu međunarodnih faktora", rekao je Lekić.

 

Portal Analitika