Društvo

Konjević: Povrijeđeno 15 policajaca, postupano u skladu sa ovlašćenjima

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Raško Konjević, kazao je na vanradnoj konferenciji za medije MUP-a da je u sukobima demonstranata i policije povrijeđeno 15 policajaca, od kojih je jedan policajac teže povrijeđen, dok su se za medicinsku pomoć javila 24 građanina. Teže povrijeđenom policajcu je pokidana tetiva.
Konjević: Povrijeđeno 15 policajaca, postupano u skladu sa ovlašćenjima
Portal AnalitikaIzvor

Konjević je rekao da je policija večeras djelovala u skladu sa svojim Ustavnim ovlašćenjima. Ministar je potvrdio da je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić priveden.

On je istakao da je poslanicima Demokratskog fronta bio dozvoljen ulazak u Skupštinu Crne Gore na jedan od sporednih ulaza i da im je to jasno predočeno. Međutim, do toga nije došlo.

Konjević je naveo da su demonstranti policiju napali kamenicama, molotovljevim koktelima i menatlnom ogradom. Tada su se, prema njegovim riječima, stekli uslovi da policija interveniše.

Ministar je naglasio da se kroz govore funkcionera DF-a slala poruka koja bi mogla da izgleda kao poziv na nasilje.

„Žao nam je što se skup pretvorio u ovo. Uprava policije je bila u obavezi i da zaštiti državnu imovinu i obezbijedi red i mir“, istakao je Konjević.

MUP je, kako je naveo, uporno ukazivao da će policija postupati isključivo u skladu sa svojim ovlašćenjima.raskoistojan

„Noćas se desilo nešto suprotno najavi, iako se pričalo o mirnim protestima, kroz niz govora se slala poruka demonstrantima u kontekstu onoga što je moglo da izgleda kao poziv na nasilje.Žao nam je što su protesti pretvorili u nešto što ne bi trebalo da bude dio naše svakodnevnice, ali policija je bila u obavezi da reaguje i da osigura stabilan red i mir - rekao je Konjević.

 On je kazao da je u roku od sat i po na više lokacija u Podgorici  dio demonstranata pružao je aktivan otpor policiji.

- Možemo obećati da će Podgorica sjutra potpuno normalno funkcionisati. Ima privedenih u CB Podgorica, među kojima je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, i u daljem postupku ćemo postupati po nalogu tužioca - rekao je Konjević.

Upitan zbog čega je priveden  Mandić, Konjević je odgovorio:

- Ako vamo nije jasno zbog čega, ako nijeste vidjeli šta se dešavalo, pogledajte video snimak - rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara. Do upotrebe sile, kaže Konjević, nije trebalo da dođe, da su protesti bili mirni.

- Jasno smo rekli kada se napad desi, moraćemo da reagujemo - kazao je Konjević. On je dodao da ne želi da prejudicira da li će policija dozvoliti eventualno novo okupljanje DF-a.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je upotrebljeno previše hemijskih sredstava, Konjević je kazao da je  upotrijebljeno dovoljno hemijskih sredstava da se zaštiti javni red i mir.

- Policija nije dala nijedan povod za incident.Nakon onoga što se desilo, policija je bila u obavezi da tako reaguje. Upotrijebili smo hemijski sredstva da bi se u što kraćem roku vratio javni red i mir. Hemijska sredstva koja se upotrebljavaju nijesu štetna po zdravlje, osim što iritiraju u prvom kontaktu - rekao je Konjević.

Direktor policije, Slavko Stojanović pohvalio je policijske službenike koji su obezbjeđivali protest i kazao da je policija postupila u skladu sa zakonom, i spriječila eskalaciju nasilja.

- Policiji odajem javno priznanje za blagovremenu reakciju. Još jednom je policija pokazala da je na visini zadatka - kazao je Stojanović.

On je rekao da je dio demonstranata pokušao da uđe i u zgradu Vlade, kao i u bivšu zgradu Vlade.

Stojanović je kazao da se treba zapitati ko je dozvolio da se na kamionu demonstranata, koji je bio ispred Skupštine, nađu kamenice, šipke i bejzbol palice.

Portal Analitika