Abiznis

Ivanović prisustvovao proslavi Dana škole “18.oktobar” na Bioču

U osnovnoj školi „18. oktobar“ na Bioču proslavljen je ove sedmice Dan škole. Osim školskog jubileja koji predstavlja poseban dan za svaku obrazovnu ustanovu, zaposleni, učenici i njihovi roditelji pod sloganom „Od srca srcu“ slavili su prijateljstvo. Djeliće srca, kroz program proslave, poklonili su svima koji su posljednjih godina pomogli da se poboljšaju uslovi za školovanje djece u školskoj zgradi napravljenoj prije pola vijeka. Posebnu zahvalnost izrazili su prema ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petru Ivanoviću koji je prepoznao značaj opstanka i razvoja škole za ovo ruralno područje.
Ivanović prisustvovao proslavi Dana škole “18.oktobar” na Bioču
Portal AnalitikaIzvor

Saradnja osnovne škole na Bioču i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom protekle dvije godine išla je u pravcu podrške Ministarstva rekonstrukciji i adaptaciji školske zgrade, učionica i fiskulturne sale, donacijama u knjigama i kompjuterskoj opremi, s ciljem da se poboljšaju uslovi za školovanje djece, kao preduslova za ostanak i povratak stanovništva u ovo ruralno područje. Popravljen je krov koji je prokišnjavao, sređeni plafoni, renovirana unutrašnjost, osposobljena fiskulturna sala, stavljena nova fasada.

Djeca su riječi zahvalnosti za bolje i sadržajnije školske dane izrazila su igrom i pjesmom kroz dobro osmišljen program, uz pomoć učiteljica i nastavnica. Direktorica škole na Bioču Danka Mihajlov kazala je da je postignuto mnogo uz punu pažnju mještana, učenika, zaposlenih, i podršku donatora, kako je kazala, “ljudi velikog srca”.  Ona je navela da je za školu veoma važno i što je sistematizovano radno mjesto školskog vozača radi prevoza djece koja žive na udaljenosti od tri do desetak kilometara, ka i da je u toku procedura za prijem pedagoga. Mihajlov je kazala da se nada da će se sa brojnim drugim, započetim i novim, projektima nastaviti, uz podršku onih koji razumiju potrebe škole i njen značaj za ruralni razvoj.   

Ministar Ivanović u svom obraćanju na svečanosti kazao je da je podrška išla u pravcu djece i roditelja. “Sasvim slučajno sam obišao školu i video da je plafon pao, da djeca različitih razreda uče u jednoj učonici i da nemaju mnoge druge uslove kao vršnjaci u gradu. Krenuli smo u podršku spontano i drago mi je da se krug prijatelja uvećao. Zahvaljujem se na naporima direktorice koja konstatno razgovara sa mještanima kako bi ih ubijedila da je škola po kvalitetu nastave rame uz rame sa onima u gradu. Slobodno mogu reći da ima i neke prednosti. Djeca su bliže rodteljima. Poznato je koliko je danas izazova za mlade ljude i koliko je roditeljima potrebno napora da ih izvedu na pravi put”, kazao je ministar Ivanović, izražavajući zadovoljstvo što broj učenika koji upisuju ovu seosku školu raste iz godine u godinu.

3

Ministar je pozvao zaposlene i roditelje da nastave da šire misiju tek oformljene biblioteke u ovoj školi, koja će služiti ne samo đacima, nego i mještanima, navodeći da je Ministarstvo i povodom školskog jubileja uručilo još jednu donaciju u knjigama i kompjuteru sa štampačem.

Za sekretara Ministarstva prosvjete Slobodana Filipovića stvaranje boljih uslova za zaposlene i učenike istovrmeno predstavlja i jačanje sistema obrazovanja. On je tom prilikom kazao da Ministarstva prosvjete i poljoprivrede prepoznaju važnost ulaganja u škole, posebno na seoskom području i posebno se zahvalio ministru Ivanoviću na angažmanu u tom pravcu.

Učenici OŠ “18.oktobar” učestvovali su u brojnim aktivnostima Ministarstva usmjerenih na edukaciju najmlađih o poljoprivredi i zdravim stilovima života. Izdvojili bi projekat “Pčela i med”, ali i učešće na svečanosti povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane kada su djeca sa Bioča i Drezge prisustvovala malom pekarskom času koju je vodio direktor firme “Agrovita” Svetozar Radonjić. On je na Dan škole došao sa sertifikatima za “mladog pekara”, koje je djeci uručio Ministar. Djeca i nastavnici dobili su i zajednički zadatak, da u drvorištu škole posade i gaje sadnice divljeg šipka koje je školi poklonio poljoprivredni proizvođač iz Danilovgrada Budimir Brajović.   

Školskoj svečanosti na Bioču prisustvovali su, osim predstavnika dva ministarstva, predstavnici kineske kompanije koja radi na izgradnji autoputa koji su, takođe, uručili školi donaciju u slikama, zatim mjesne zajednice, mještani, među kojima najviše roditelja sa djecom, budućim đacima ove škole.

1

Predsjednik MZ Bioče Rajko Vulikić izrazio je zadovoljstvo što je evidentan trend rasta broja stanovnika Bioča koje trenutno broji oko 800 stanovnika. Poboljšanje uslova za školovanje djece za mještane je, kako je rekao, veliko ohrabrenje da ostanu u tom kraju koji je pogodan za bavljenje poljoprivredom.  

Danijela Vulikić majka troje djece, zadovoljna je što njeno dvoje od troje djece pohađa mjesnu školu. “Treće kreće u prvi razred iduće godine. Odgovara nam što imaju dobre mogućnosti da se ovdje školuju, jer se suprug i ja bavimo poljoprivredom i planiramo to da radimo još ozbiljnije. Sagradili smo objekat, imamo 5 muznih grla, a planiramo da uzmemo još toliko i da potom napravimo minisiraru”, kazala je Vulikić.

Djeca sa kojom smo razgovarali, među kojima su i Sofija Vuksanović, Bogdan Jakić i  Nikola Vuksanović, kazali su nam da su srećni što je škola renovirana i ima nove sadržaje, i da se ne bi mijenjali sa djecom u gradu. Za to su naveli svoje brojne razloge.

Portal Analitika