Region

KORAĆ: Rusi sve agresivniji u regionu

Rusija u ovom trenutku u regionu igra veliku igru, geostratešku, ne samo da Crna Gora ne uđe u NATO nego ni BiH zbog protivljenja RS, Makedonija zbog protivljenja Grčke, kao i Srbija koja ima proklamovanu vojnu neutralnost, kazao je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsjednik u Vladi Zorana Đinđića, Žarko Korać.
KORAĆ: Rusi sve agresivniji u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Vruća tema u regionu jesu protesti u Crnoj Gori, gdje se nazire ozbiljan upliv Rusije. Korać u intervjuu za Dnevni avaz objašnjava kako on gleda na događaje u Crnoj Gori.

"Pokazuje se da na protestima u Crnoj Gori učestvuje samo dio opozicije i to, praktično, vodi Nova srpska demokratija Andrije Mandića, kojeg oslovljavaju četničkim vojvodom, što dovoljno govori o njegovom političkom programu. One su bile vrlo agresivne, ali je zanimljiva retorika na protestima. Uobičajene parole iz regiona protiv korupcije, nezaposlenosti, loše privatizacije... na kraju su se svele na jednu, a to je 'ne u NATO'", kazao je Korać.

Po njemu je zanimljivo da Ambasada Rusije u tri dana daje dva saopštenja u kojima direktno podržava te zahtjeve da se ne ide u NATO.

"To je sasvim sigurno najdirektnije miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore. To je bila jasna poruka da Rusija stoji iza tih zahtjeva da se ne uđe u NATO. Vrlo je još zanimljivo da je na protestima govorio mitropolit Amfilohije Radović, koji je eksplicitno protiv evropskih integracija i ulaska u NATO. To pokazuje da je tu jedna sinhrona akcija Rusije, SPC-a u Crnoj Gori da se po svaku cijenu spriječi ulazak Crne Gore u NATO, jer bi se stvorila kriza vlasti. Ideja je, izgleda, bila da demonstranti nasilno uđu u parlament i da se napravi vanredno stanje, nakon čega se te odluke ne bi mogle donijeti. Rusija u ovom trenutku u regionu igra veliku igru, geostratešku, ne samo da Crna Gora ne uđe u NATO nego ni BiH zbog protivljenja RS, Makedonija zbog protivljenja Grčke, kao i Srbija koja ima proklamovanu vojnu neutralnost", ocijenio je Korać.

Očigledno je tvrdi on, da je Rusija mnogo agresivnija u regionu.

"Nije posebno zainteresovana za ovaj region, ali igra velike geostrateške igre sa Zapadom i NATO-om. Izgleda da će po hiljaditi put mali balkanski narodi ispasti žrtve velikih sila, u ovom slučaju Rusije, na Balkanu", istakao je Korać.

CdM,rtcg.me

Portal Analitika