Kultura

Muzička akademija obilježava 35 godina postojanja

Muzička akademija Univerziteta Crne Gore ove godine obilježava 35 godina postojanja, a proslava jubileja osmišljena je u formi koncertne sezone, tokom koje će najbolji umjetnici i pedagozi Muzičke akademije predstaviti svoj rad na gotovo 20 programa.
Muzička akademija obilježava 35 godina postojanja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Centralna proslava obilježiće se koncertom profesora i studenata u Ministarstvu kulture na Cetinju 27. oktobra i dan kasnije u Crnogorskom narodnom pozorištu u 20 časova. Nastupiće orkestar Muzičke akademije pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, uz soliste Mirana Begića, Predraga Jankovića, Nataše Popović, Eden Sekulović i Marije Đuranović. Na programu su djela Barbera, Vivaldija, Britna i Pjacole.

Osim dva glavna koncerta, profesori, saradnici i studenti Muzičke akademije nastupaće u više crnogorskih gradova, ali i u regionu. Kroz koncerte svog orkestra i hora, klasne večeri i resitale, Muzička akademija želi da odgovori na izazove savremenog društva, u kojem je umjetnost na margini.

Muzička akademija osnovana je 1980. godine u Titogradu, kao jedna od jedinica Univerziteta "Veljko Vlahović”, a njenom osnivanju doprinijela je prof. dr Manja Radulović Vulić, muzikolog, profesorica i  istraživač. Upravo u njenu čast,  Akademija je ove godine, uz pomoć dva genija pijanizma i pijanističke pedagogije današnjice, profesora Dmitrija Baškirova i profesora Vladimira Viardoa, osnovala Međunarodno pijanističko takmičenje "MANJA”.

Za tri i po decenije Akademija je postala stub crnogorskog muzičkog života, podarivši nam neke od najboljih crnogorskih muzičara i izvođača. Na 8 studijskih programa danas studira 120 studenata na osnovnim, specijalističkim i magistarskim studijama, a nastavu izvode 23 nastavnika i 6 saradnika.

Akademija intenzivno sarađuje sa međunarodnim institucijama, a studenti imaju priliku da steknu i dopunska znanja kroz vannastavne aktivnosti, kao što su majstorski kursevi renomiranih evropskih umjetnika i nastupi na međunarodnim festivalima i koncertima.

Uspjeh Muzičke akademije potvrđuju i brojne domaće i međunarodne nagrade dodijeljene studentima i profesorima.

Portal Analitika