Društvo

BOGDANOVIĆ U IZRAELU: Crna Gora ostaje privržena antifašizmu

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović učestvovao je na 30. Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika u Izraelu, sa koje je upućen poziv na globalnu toleranciju i razumijevanje. Bogdanović se sastao i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom i gradonačelnikom Njujorka Bilom de Blaziom. Gradonačelnik Cetinja je nakon skupa poručio da Crna Gora iznad svega ostaje privržena antifašizmu kao trajnoj vrijednosti.
BOGDANOVIĆ U IZRAELU: Crna Gora ostaje privržena antifašizmu
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji je učestvovalo 30 gradonačelnika sa gotovo svih kontinenata, koji su ove godine razmatrali pitanja koja se tiču zajedničke saradnje, zajedničkih odgovora koje lokalne zajednice mogu ponuditi u cilju doprinosa globalnoj bezbjednosti, ali i šansi koje se tiču privredne saradnje.

Kako je saopšteno iz Bogdanovićevog kabineta, na skupu, koji su organizovali Američki jevrejski kongres i Kongres svjetskih jevreja, gradonačelnici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su pozvali na globalnu toleranciju.

Tokom konferencije, gradonačelnicima se obratio i predsjednik Vlade Izraela Benjamin Netanijahu, koji je pozvao lidere globalnih gradova na odlučnu akciju u cilju jačanja međuvjerske tolerancije i koegzistencije, koja je – kako je dodao – posebno važna u aktuelnom momentu.

Prilikom susreta premijera Benjamina Netanijahua sa učesnicima konferencije, gradonačelnik Bogdanović zahvalio je na činjenici da su Cetinje i Crna Gora prvi put zastupljeni na Međunarodnoj konferenciji gradonačelnika. Gradonačelnik Cetinja upoznao je premijera Izraela i sa sadržajem zajedničke izjave koju su, tokom konferencije u Jerusalimu, potpisali gradonačelnici 30 svjetskih gradova.

Bogdanović sa gradonačelnikom Njujorka Bilom de BlaziomBogdanović sa gradonačelnikom Njujorka Bilom de Blaziom

Bogdanović i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio zajedno su u Jerusalimu položili vijence na spomenik žrtvama holokausta u okviru memorijalnog centra Jad Vašem. Tom događaju prisustvovali su i gradonačelnici još nekoliko gradova, koji su takođe položili vijence.

Na marginama konferencije, Bogdanović imao je i niz bilateralnih susreta. On se sastao sa predsjednikom Američkog jevrejskog kongresa Džekom Rouzenom, kao i sa gradonačelnicima Jerusalima Nirom Barkatom, Karson Sitija Robertom Krouelom, Bešiktaša Muratom Hazinedarom i Tirane Erionom Veljiajem.

„Tokom tih susreta, u fokusu su bili razgovori o mogućoj saradnji, koja bi – kako je naglašeno – trebalo da počiva na privredi, kulturi i obrazovanju“, navodi se u saopštenju.

Zajedno sa gradonačelnikom Bogdanovićem, događajima je prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u Izraelu Tamara Mugoša.

Bogdanović posjetio je i Malča tehnološki park u Jerusalimu, pri čemu se sastao sa predstavnicima tog kompleksa. Tokom sastanka, on je predstavio koncept višenamjenskog kompleksa na području nekadašnjeg gornjeg „Oboda“, što je naišlo na značajno interesovanje.

Uloga lokalnih zajednica od izuzetnog značaja

„Prije svega, želim naglasiti da mi je izuzetno drago što je Cetinje uvaženo pozivom da se nađe među 30 globalnih gradova čiji su gradonačelnici učestvovali na ovogodišnjoj konferenciji u Izraelu. Siguran sam da će dijalog koji smo imali proteklih dana voditi ka konkretnim inicijativama, a koje će doprinijeti globalnim akcijama u cilju afirmacije tolerancije i razumijevanja. Jer, uloga lokalnih zajednica u tom procesu od izuzetnog je značaja“, kazao je Bogdanović.

U Jerusalimu položili vijence na spomenik žrtvama holokaustaU Jerusalimu položili vijence na spomenik žrtvama holokausta

Sa druge strane, kako je kazao Bogdanović, tokom susreta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom čuli su se njegovi stavove koji su korespondirali sa zaključcima konferencije.

„Drago mi je što sam bio u prilici i da se sastanem sa gradonačelnikom De Blaziom, sa kojim sam zajedno odao poštu žrtvama holokausta u memorijalnom centru Jad Vašem. Na taj način, a što je naglašeno i na samoj konferenciji, poslata je još jedna snažna poruka da Crna Gora iznad svega ostaje privržena antifašizmu kao trajnoj vrijednosti“, izjavio je Bogdanović po završetku konferencije u Jerusalimu.

rtcg.me

Portal Analitika