Abiznis

Obezbijeđeno 8 miliona eura za kreditiranje poljoprivrednika

Poljoprivrednim proizvođačima koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške kroz projekat IPARD-like 1 na raspolaganju je povoljna kreditna linija u iznosu od 8 miliona eura kod Investiciono-razvojnog fonda, kako bi završili ugovorene investicije. Mogućnost da svih 291 potpisnika ugovora dobije sredstva za realizaciju projekata, što je uslov za isplatu podrške, definisana je „Protokolom o poslovnoj saradnji u okviru projekta IPARD-like 1“. Protokol su danas u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i izvršni direktor IRF-a dr Zoran Vukčević.
Obezbijeđeno 8 miliona eura za kreditiranje poljoprivrednika
Portal AnalitikaIzvor

Uslovi navedene kreditne linije za poljoprivrednike su: kamatna stopa 3,5 odsto (3 odsto za proizvođače iz manje razvijenih opština), rok otplate 12 godina i grejs period do 4 godine.

Današnjim potpisivanjem protokola o poslovnoj saradnji, prema riječima Vukčevića, ispunjen je i posljednji uslov za podršku individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su obezbijedili aplikacije u okviru IPARD-like 1. „Fond je obezbijedio kreditna sredstva koja će biti na raspolaganju svim kandidatima koji su ispunili uslove za dobijanje podrške. To će biti dodatna podrška razvoju poljoprivrede i svim preduzetnicima koji u toj oblasti vide šansu za biznis i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Vukčević.

Ministar Ivanović je rekao da je sada u potpunosti zaokružen model finansiranja za realizaciju projekta IPARD-like. „Ne samo da je Ministarstvo obezbijedilo više od 4 miliona bespovratnih sredstava za podršku poljoprivrednim proizvođačima, nego je i IRF obezbijedio 8 miliona eura kreditnih sredstava koja su neophodna za povlačenje bespovratnih. Na ovaj način država konkretno pokazuje odnos prema poljoprivredi i mogućnostima podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno na sjeveru“, kazao je ministar Ivanović, podsjećajući da se oko 65 odsto ukupno odobrenih sredstava kroz projekat IPARD-like 1 odnosi na sjever Crne Gore.

Ministar je izrazio nadu da će poljoprivredni proizvođači znati da iskoriste šansu i da će zajedno dati doprinos otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i postepenom povećanju izvoza. 

Portal Analitika