Crna hronika

NOVOSTI: Ubijeni Cicmil učesnik u četiri ubistva?

Božidar Cicmil umiješan je u više zločina, pišu Novosti. Dovodi se u vezu sa likvidacijom Osmanagića, Strugara, Radovića, a navodno je vozio motor kad je ubijen Mrdak
NOVOSTI: Ubijeni Cicmil  učesnik u četiri ubistva?
Portal AnalitikaIzvor

Surova likvidacija bivšeg crnogorskog specijalca i vlasnika firme "Moj taksi" u Mostaru, u garaži zgrade u kojoj je živio, šokirala je mnoge u ovom gradu, ali ne i policijske krugove. Kako saznaju "Novosti", Cicmil je likvidiran sa pet hitaca ispaljenih iz automatskog oružja, zbog umiješanosti u nekoliko profesionalnih egzekucija u regionu, od čega su četiri obavljene u Crnoj Gori, ali i zbog umiješanosti u šverc kokaina.

Prema operativnim saznanjima istražitelja, koga su u Mostaru hvalili da je mnogima pomogao, bio je "bezbjednosno interesantna osoba". Operativna saznanja nikada nisu pretočena u optužnicu, ali, ona su ukazivala na "krupnu zvjerku" u svetu organizovanog kriminala.

Policije u regionu Cicmilovo ime dovodile su u vezu sa ubistvom Armina Muše Osmanagića, jednog od vođa barskog kriminalnog klana, u septembru prošle godine u centru Bara, u njegovom restoranu "Savoja". Istražitelji vjeruju da se Božidar nekoliko mjeseci prije toga u Budvi pobrinuo za paljenje "golfa", kojim su iz BiH prenijeti snajperi za likvidaciju Osmanagića. Vozilo je spalio, jer su članovi Osmanagićevog klana došli do ovih saznanja, posle čega je naručio "megan" iz kojeg je Osmanagić likvidiran.

Vjeruje se da je nekoliko mjeseci ranije Cicmil u Podgorici učestvovao u likvidaciji Vinetua Strugara, kada je ubijen i Milutin Radović. Poslije toga, zajedno sa svojim partnerom ubicom krio se u Budvi.

Na osnovu prikupljenih podataka, ali i snimka sa sigurnosne kamere zatvora u Spužu, pretpostavlja se da je upravo on motociklista koji je sa mjesta ubistva Baranina Andrije Mrdaka odvezao Darka Geislera (35), ranije Nedeljković, za kojeg se vjeruje da je ispalio smrtonosne hice u Mrdaka. Istražitelji sumnjaju da su njih dvojica u decembru 2013. godine u Nikšiću zajedno ubili i Vidaka Vorotovića (34), zvanog Vinko. Vidakov brat Marko bio je pripadnik narko-klana Darka Šarića, koji je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i osuđen je na devet godina zatvora.

Crnogorski istražitelji su sve ove likvidacije dovodile u vezu sa osobama iz Bosne, odakle odbijaju da saopšte da li je i prema njihovim saznanjima Cicmil bio dio kriminalne mreže. Međutim, sagovornik "Novosti" blizak bosanskim bezjbednosnim službama, tvrdi da su im prije godinu dana hrvatski istražitelji dostavili operativna saznanja o Cicmilu i njegovoj umiješanosti u međunarodni šverc narkotika.

- Sve to stopirano je uz obrazloženje da je "častan čovjek koji se bavi humanitarnim radom" - tvrdi ovaj čovjek.

Dobro obavešteni izvori odbacuju mogućnost da iza likvidacije Cicmila stoji klan Darka Šarića, uz tvrdnju da operativni podaci ukazuju na to da je Cicmil, baš kao i Geisler, radio za vođu „zemunskog klana“ Luku Bojovića. Za Geislerom se traga, a crnogorska policija, navodno zna i gdje se nalazi. Istražitelji strahuju da je motiv ubistva kako Cicmil ne bi progovorio, pa će zbog toga mnoga ubistva u Crnoj Gori ostati nerasvijetljena.

MOTIV

ZAŠTO je Cicmil ubijen, postoje zasad dvije verzije. Prema prvoj, glave mu je došao neko ko se našao na njegovom spisku za odstrel, pa ga je vjerovatno preduhitrio, ali i ona da su njegovu likvidaciju naredile gazde za koje je radio, u strahu da ne budu otkrivene, jer su osjetili da se obruč oko njega polako zatvara

Novosti

Portal Analitika