Svijet

Kineska kompanija CGN gradi atomsku centralu u Engleskoj

Kineska kompanija General Nuclear Corporation (CGN) gradiće atomsku centralu “Hinkley Point” na jugozapadu Velike Britanije u vrijednosti od devet milijardi dolara.
Kineska kompanija CGN gradi atomsku centralu u Engleskoj
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Dejvid Kameron se nada da će ovaj dogovor pokrenuti talas investicija iz druge najveće svjetske ekonomije.

Atomska centrala predstavlja početak prvog segmenta u paketu dogovorene saradnje Pekinga i Londona u vrijednosti od 30 milijardi funti.

Kineska kompanija CGN postala je vlasnik 33,5 odsto udjela u izgradnji prve nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji u posljednjih 20 godina, takođe prve koja se gradi u Evropi nakon havarije u Fukušimi 2011.

Kina je jučerašnjim potezom udvostručila svotu obuhvaćenu bilateralnom deviznom razmjenom sa Velikom Britanijom na 55 milijardi dolara.

Elektrana će biti puštena u rad 2025. godine, kada će strujom snabdjevati pet miliona ostrvskih domaćinstava.

Glavni investitor i izvođač radova na nuklearki Hinkley Point je francuska firma Electricite de France (EDF).

Kineska kompanija CGN pomagaće francuskoj EDF pri izgradnji još jedne nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji, u mjestu Sizvel.

„Kina i Velika Britanija su sve više međuzavisne i postaju partneri zajedničkih interesa”, objavio je kineski predsednik Đi Jinping.

On je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo vodeći prekomorski centar trgovine u juanima poslije Hongkonga.

Britanski zvaničnici su prvu posjetu kineskog predsjednika u posljednjih deset godina protumačili kao potvrdu da će Peking sa novog oslonca u Londonu pojačati kampanju za dalju internacionalizaciju svoje valute.

Neke od tema jučerašnjih poslovnih pregovora britanskih i kineskih zvaničnika bila su nova ulaganja u  zajedničkom naftaškom biznisu BP i Petrol-China, biznis u telekomunikacijama, izgradnja Legoland grada u Šangaju, proizvodnja niskozagađujućih taksija, kao i luksuznih automobila fabrike Aston Martin.

(Izvor: Politika, Reuters)

foto: telegraph.co.uk 

Portal Analitika