Politika

Vuković: Bučna manjina bi silom da mijenja vlast

Predavač na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković ocijenio je za Pobjedu da je na sceni pokušaj nasilnog mijenjanja političkog poretka u Crnoj Gori u režiji bučne i sve agresivnije političke manjine, koja nije do kraja prihvatila realnost da je naša država suverena i međunarodno priznata, te da ima pravo i obavezu da samostalno odlučuje o sopstvenoj sudbini, uključujući i pravac vanjsko-političkog djelovanja.
Vuković: Bučna manjina bi silom da mijenja vlast
Portal AnalitikaIzvor

Lideri Demokratskog fronta nastoje destabilizovati političke prilike u Crnoj Gori i time postići dva, za ovaj savez suštinski važna politička cilja – kreirati politički ambijent dovoljno loš da bi se opravdao zahtjev za formiranjem prelazne vlade (što se, po pravilu, dešava nakon kolapsa nekog političkog režima, najčešće po okončanju ratnih sukoba na određenom prostoru i u svrhu pripreme terena za usvajanje novog ustava) i, na taj način, istovremeno značajno umanjiti šanse da naša država dobije decembarski poziv za priključenje Sjevernoatlantskoj alijansi – ističe Vuković, komentarišući namjeru DF-a da silom smijeni vlast.

Antisistemski savez

On dodaje da sve partije koje čine Demokratski front ili otvoreno djeluju protiv ulaska Crne Gore u NATO savez, ili deklarativno prihvatajući ideju euroatlantske integracije u praksi čine sve da do njene realizacije ne dođe.

Prema njegovoj ocjeni, Demokratski front djeluje izvan okvira ustavno-pravnog poretka naše države, o čemu svjedoči nezakonita okupacija javnog prostora, organizacija protestnih šetnji uprkos njihovoj zabrani, te napadi funkcionera i simpatizera DF-a na pripadnike organa reda i javnu imovinu, kao i najava pokušaja nasilnog rušenja  legitimno izabrane vlasti.

Isplanirana akcija

Vuković smatra da je riječ o detaljno isplaniranoj političkoj akciji, čiji je krajnji cilj izazivanje nemira u Crnoj Gori.

 I zato, koliko god nerazumno i neodgovorno djelovale izjave čelnika DF-a o Crnoj Gori kao „državi na ivici građanskog rata“, koje jedan broj domaćih, srpskih i ruskih medija uredno prenosi, nastojeći pritom da situaciju dodatno dramatizuje, treba shvatiti da se radi o vrlo smišljenoj i, po svemu sudeći, detaljno isplaniranoj političkoj akciji čiji je željeni rezultat podizanje tenzija i, u krajnjem, izazivanje nemira u Crnoj Gori – ističe naš sagovornik.

Za sada, kako kaže, djeluje da se radikalizacija političke retorike prilično isplatila Demokratskom frontu.

Donedavno u silaznoj putanji, ozbiljno uzdrman odlaskom nekadašnjeg predsjednika, ovaj politički savez uspio je da, u susret narednim parlamentarnim izborima koji će, u svakom slučaju, biti održani u mjesecima pred nama, povrati status ključnog igrača na opozicionom dijelu crnogorske političke scene – smatra Vuković.

URA, Demos i Demokrate kapitulirale pred Demokratskim frontom

Vuković smatra da zajednička izjava čelnika pokreta URA, Demosa i Demokrata ne predstavlja ništa drugo do davanje punog legitimiteta DF-ovom zahtjevu o neophodnosti formiranja prelazne vlade po svaku cijenu.

- Stoga se odluka trojice opozicionih lidera (i, nešto ranije, predsjednika SNP-a) s pravom može okarakterisati kao politička kapitulacija pred kolegama iz DF-a i dijelom medijske i ukupne javnosti u Crnoj Gori koja priželjkuje makedonski scenario – rekao je Vuković. Nasuprot njima, on kaže da u ovom trenutku stoji Pozitivna Crna Gora, jedina od opozicionih parlamentarnih stranaka koja je beskompromisno stala u odbranu državnih političkih interesa, odnosno koja, zarad sopstvenih, nije bila spremna njima da trguje.

„Razvod“ vladajuće koalicije neće biti nimalo prijatan

Predavač na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković smatra da je lider SDP-a  Ranko Krivokapić komentarom u parlamentu da će se „s Evropskom unijom pregovarati u tom domu, a ne na ulici“, implicitno podržao ideju jednog poslanika iz redova Demosa o miješanju treće strane u ono što Demokratski front pokušava da predstavi kao duboku političku krizu u Crnoj Gori.

 - Takav stav u ovom trenutku, osim što je politički neodgovoran i ni najmanje državnički, upućuje na zaključak da razvod vladajuće koalicije, barem u dijelu koji se tiče reakcije njene manje članice, neće biti nimalo prijatan. Na kraju, iako se prethodnih dana otvoreno prijeti građanskim ratom državi čijim političkim razvojem upravljaju punih četvrt vijeka, većina visokih funkcionera i poslanika Demokratske partije socijalista ostavlja utisak kao da sezona ljetnjih odmora još uvijek traje, tj. kao da ih se pomenuto ni najmanje ne tiče. Kadrovska politika najjače stranke u Crnoj Gori ispostavlja se, po ko zna koji put, kao problem za našu državu ozbiljan gotovo jednako koliko i politička neodgovornost onih s druge strane političke scene – kaže Vuković.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika