Zanimljivosti

Ljeto 2015. najtoplije u posljednjih 4.000 godina?

Ljeto 2015. godine bilo je najtoplije od kada se vodi evidencija, a možda i najtoplije u posljednjih više od 4.000 godina, saopštili su naučnici.
Ljeto 2015. najtoplije u posljednjih 4.000 godina?
Portal AnalitikaIzvor

Tokom juna, jula i avgusta ove godine na sjevernoj hemsferi zabilježena je najviša prosječna temperatura u svijetu od 1880. godine, od kada se vodi evidencija, navedeno je u izvještaju američke Agencije za istraživanje okeana i atmosfere - NOAA.

Temperature tokom sedam od devet mjeseci ove godine dostigle su rekord, a sada, tokom jeseni, zabilježene su najviše septembarske temperature površine kopna i okeana.

Meteorolog CNN-a Dejv Henen rekao je da "neočekivana vrućina nastavlja da se povećava snažnim El Ninjom u Pacifiku". On je kazao da visoke temperature "pet mjeseci uzastopno bilježe rekord, a vjerovatno je da će se tako nastaviti s El Ninjom i trajati do proljeća".

Prema riječima istraživača, ovo su najviše temperature na Zemlji od bronzanog doba.

U izvještaju je navedeno da je vrućina zabilježna širom sjeveroistočne Afrike, Bliskog Istoka, dijelom jugoistoka Azije, većim dijelom severa Južne Amerike, kao i pojedinim oblastima centralne i istočne Sjeverne Amerike. Međutim temperarure nisu bile iznad prosjeka u svim regionima.

- S 98 odsto vjerovatnoće da će se snažan uticaj El Ninja nastaviti, praktično je sigurno da će se ova godina završiti kao najtoplija do sada - izjavio je Hanen.

Kako je saopštila NOAA, prosječna globalna temperatura površine kopna i okeana u septembru ove godine bila je za 1,62 stepena Farenhajta, što je manje od petine Celzijusovog stepena, toplija u odnosu na prosjek tokom XX vijeka.

Izvor: Blic

Portal Analitika