Politika

CP o protestu: Građani da ostanu kod kuće

Crnogorski pokret pozvao je sve građane da u subotu ostanu u svojim kućama i da ne prisustvuju protestu Demokratskog fronta. “Posljednjih dana svjedoci smo bjesomučne propagandne aktivnosti organizatora i podržavalaca najavljenog protesta u subotu 24.10.2015. godine. Preplavljene su društvene mreže utrkivanjima ko će više da obeščasti aktuelnu vlast i optuži je što monstruoznijim optužbama. To je mjera svačije (ne)pameti i (ne)sposobnosti da se odbrani od prljavih medijskih kampanja kojima su građani Crne Gore konstantno izloženi, i unutar nje i spolja, uglavnom iz Srbije”, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.
CP o protestu: Građani da ostanu kod kuće
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, ono što najviše privlači našu pažnju jeste česta upotreba riječi glad i želja da se predstavi kako su protesti izazvani nesnosnim ekonomskim položajem.

“Sigurni smo da ima mnogo onih koji loše žive, ali se nijednom ne objašnjava kako će im to protesti popraviti popraviti materijalnu situaciju. Iako govore da se traže slobodni izbori, njihova retorika liči na sve samo ne to. Po internetu i društvenim mrežama se podupiru emocije da će se u subotu srušiti vlast DPS-a i Mila Đukanovića. Otuda i ta retorika kojom se obećava bolji život kao da se obraćaju maloumnim ljudima, bez objašnjenja na čemu grade te obmane”, navode iz CP-a.

Ako žele da predstave da će to uraditi iz sredstava koja postojeća vlast “krade” od građana, takve floskule su mnogo puta izgovarane u mnogim drugim zemljama i svaki put su se pokazale kao mjehur od sapunice. A ako su pak čelnici DF pronašli naftu u priobalju Crne Gore, onda bi to trebalo da saopšte javnosti. To jedino ima smisla kod obećanja o naprasnom boljem životu građana Crne Gore. Nijesmo ni mi zadovoljni sa onim što je postignuto od 2006-te godine, ali bar nemamo tu bojazan koju bi imali sa ovima što pretenduju na vlast, da nam Emilo Labudović bude mogući urednik RTCG, Goran Danilović ministar prosvjete, … dalje kombinacije pravite sami ako imate stomak za to.

“Građani Crne Gore moraju znati da srpski nacionalistički portal, koji je glavni propagandni medij protesta, IN4S, njihovu zemlju naziva BJRCG (Bivša jugoslovenska republika Crna Gora). Treba li tome neko objašnjenje . Jednu stvar moramo priznati da su se nacionalistički srpski mediji u Crnoj Gori edukovali u propagandi i da to nije više ona primitivna retorika koja ih je odlikovala. Čak se prave vrlo profesionalni klipovi na youtubeu, sa sloumošunom, na engleskom jeziku, u kojima se preskaču mjesta u kojima poslanik Parlamenta Crne Gore Milan Knežević skida kapu policajcu i baca je drugima da je šutiraju, a potenciraju one u kojima je naprskan biber sprejom. Žalosno je što je preostala opozicija nasjela (da li je?) i zloupotrijebila priču o prekomjernoj upotrebi sile, ne baveći se ponašanjem onih koji su dio vlasti a koji su nasrtali na policiju. Vjerujemo da ne postoji zemlja u kojoj predstavnici zakonodavne vlasti nasrće na policiju svoje zemlje i koji se suprostavlja njihovim zakonskim ovlašćenjima, osim Crne Gore. Što je činiti običnim građanima ako se predstavnici vlasti (Članovi Parlamenta su dio vlasti) ponašaju poput Milana Kneževića ili Branka Radulovića? Ili ulijeću svojim vozilo među policajce povrijeđujući njih četvoricu?”, objašnjavaju u Crnogorskog pokretu.

Dirljiva je, kako s enavvodi, kooperativnost podgoričkih Vijesti i beogradskog Kurira ovih dana. Kurir ništa ne uređuje već samo prenosi Vijesti, uključujući i autorske tekstove. Mi bi se bar zapitali otkud ta podudarnost  u odnosu prema Crnoj Gori sa jednim Kurirom? Crnogorski pokret je, nakon pažljivog praćenja svih događanja i objava na svim oblicima komunikacija, još više ubijeđen da se demagoškim pričama pokušava zamaskirati  osnovni cilj ovih protesta, a to je borba protiv pristupanja Crne Gore NATO-u i borba da se obaranjem nacrta Zakona o slobodi vjeroispovjesti zadrži monopol SPC i Amfilohija Radovića u Crnoj Gori.

“Možda ne kod svih, ali oni svojim prisustvom postaju saučesnici. Retorika koja se koristi nije ni nalik zahtjevu za fer izbore već poziv na rušenje legalno izabrane vlasti. Legalitet vlasti na izborima potvrđuje OEBS a ne gubitnici izbora. Smiješne  priče o ubačenim huliganima od strane vlasti na prošlom protestu su otrcani trikovi, već izlizani od mnogobrojnog korišćenja u svim takvim sličnim situacijama. Oni koji u to vjeruju povjerovaće u sve, pa i u to da će im korifeji protesta donijeti trostruko bolji standard. Bilo kakvo nasilje na protestu biće samo odgovornost onih koji organizuju proteste. Nadamo se da do toga neće doći, ali se i nadamo da će, ako do toga dođe, odgovorni već jednom za to odgovarati. Tim prije što pozivi na proteste više liče na pozive za nasilno rušenje vlasti a ne na mirne proteste”, kaže se u saopštenju.

Pozivamo sve građane Crne Gore da budu razumni, ostanu u svojim kućama i ne budu oruđe u rukama onih koji Crnoj Gori nijesu nikada željeli dobro. Pokažimo da želimo Crnu Goru kao normalnu zemlju u kojoj se vlast osvaja na izborima a ne na ulici. Izbori u Crnoj Gori su kontrolisani i od opozicije i od strane međunarodnih posmatrača na isti način kako se to radi u svim demokratskim državama svijeta. Ne postoje ti fer izbori na kojima ovakva opozicija može pobjediti. Mijenjajte opoziciju – promjenićete vlast, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika