Društvo

Promocija studije "Kulturna identifikacija Crne Gore i brendiranje nacije" na Filozofskom fakultetu

Knjiga "Kulturna identifikacija Crne Gore i brendiranje nacije" grupe autora biće održana 27. oktobra u 12 časova na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.
Promocija studije "Kulturna identifikacija Crne Gore i brendiranje nacije" na Filozofskom fakultetu
Portal AnalitikaIzvor

O studiji čiji je podnaslov "Odnos nacionalnog, evropskog i globalnog", a koja se kroz novije antropološke, komunikološke i sociološke pristupe bavi izazovima savremenog društva, govoriće njeni autori i prikazivači: prof. dr Lidija Vujačić, mr Obrad Samardžić, mr Mirjana Popović, Goran Radojičić i mr Predrag Živković.

Ova knjiga, čiji je izdavač Institut za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, nastala je kao rezultat timskog rada na istoimenom projektu od 2012. do 2014. godine, a kojim je rukovodila prof. dr Lidija Vujačić.

- Istraživanje je potaknuto činjenicom da su kulturni i uopšte nacionalni sadržaji ujedno i simbolički, ali i tržišni u širem kontekstu dinamike savremenog (potrošačkog) društva i da svaka nacija tj. ono što predstavlja njen kulturni fond može, ukoliko se osmišljeno i strategijski predstavi na spoljašnjem planu postati "brend" koji će, osim njegovanja specifičnosti na unutrašnjem planu, biti konkurentan na širem, regionalnom pa i globalnom, tržištu. Zbog sve većeg stepena sličnosti u savremenoj kulturi - koja kulturno homogenizuje nacionalne i lokalne kulture - u studijama kulture, ali i ekonomiji, se sve češće govori o procesu brendiranja nacije kojim se nastoji objasniti pomenuta dinamika i složenost identitetskog (pre)oblikovanja, kao i potreba za stvaranjem nove vrste autentičnosti, najviše u cilju boljeg političkog i posebno ekonomskog pozicioniranja svake države na različitim geopolitičkim i sociokulturnim nivoima - navodi se u najavi ove promocije.

Portal Analitika