Abiznis

ISLAND: Čak 26 bankara i investitora u zatvoru zbog učešća u finansijskoj krizi

"Island magazin" javlja da su ovog mjeseca na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Rejkjaviku zatvorske kazne izrečene trojici menadžera iz banke "Landsbankinn" i dvojici iz banke "Kaupping", kao i jednom investitoru, prenosi Index.
ISLAND: Čak 26 bankara i investitora u zatvoru zbog učešća u finansijskoj krizi
Portal AnalitikaIzvor

Magazin navodi da je s posljednjim presudama zbog svoje uloge u finansijskoj krizi i kolapsu bankarskog sektora, osuđeno 26 bankara i investitora na ukupno 76 godina zatvora.

Alternativni američki mediji podjednako hvale izvještaj i Island, ističući da u Americi nije podignuta ni jedna optužnica protiv bankara zbog finansijskih malverzacija koje su svijet odvele u novu Veliku recesiju.

- Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalnu i prevladavajuću ortodoksiju zapadnog finansijskog svijeta u posljednjih 30 godina. Mi smo uveli kontrolu valuta, mi smo bankama dopustili da propadnu, mi smo pružili podršku ljudima i nismo uveli mjere štednje kakve vidite u ostatku Evrope - rekao je svojevremeno islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimson u odgovoru na pitanje kako se Island oporavio od krize.

Izvor: Index.hr

Foto: fodors.com

Portal Analitika