Svijet

PUTIN: Za razliku od SAD, Rusija se protivi državnim prevratima

Govoreći o razlici između Rusije i Zapada, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je "temelj zapadnog mišljenja interes i pragmatičnost", dok je u osnovi "ruskog pogleda na svijet predstava o dobru i zlu, o višim silama, božanski princip", prenosi B92.
PUTIN: Za razliku od SAD, Rusija se protivi državnim prevratima
Portal AnalitikaIzvor

- Nama je teško da vodimo dijalog kada u osnovi aktuelne politike stoji neko mesijanstvo i isključivost, jer to zaista odudara od naših zajedničkih tradicionalnih vrijednosti, u čijem temelju je, nesumnjivo, jednakost svih ljudi pred Tvorcem - kazao je Putin.

On je dodao da Rusija ne traži od SAD da mijenja svoje zakone, i protivi se da Vašington to čini. Putin je takođe rekao da se Rusija protivi državnim prevratima i skrenuo pažnju da se zvanične vlasti SAD "ne ustručavaju da govore da troše milijarde dolara na podršku opozicije".

- Direktno se u zakonu SAD, a mislim da se on tiče Ukrajine, pominje i Rusija - cilj je demokratizacija Ruske Federacije. Da li moguće zamisliti da mi svojim unutrašnjim zakonom postavimo cilj demokratizacije SAD - upitao je Putin.

Prema njegovim riječima, bivši SSSR raspao se iz unutrašnjih razloga - neodrživog političkog i ekonomskog sistema, ali ne bez pomoći geopolitičkih protivnika. Ponovio je da je to bila tragedija, jer se 25 miliona etničkih Rusa našlo izvan ruskih granica protiv svoje volje.

- Ruski narod je najbrojniji podijeljeni narod na svijetu, a to je, bez sumnje, tragedija - kazao je on.

Ističući da Rusija nije protiv demokratije, Putin je istakao da se zemlja na čijem je čelu protivi pomjeranju vojne infrastrukture prema njenim granicama i da sistem protivraketne odbrane SAD predstavlja prijetnju nuklearnom potencijalu Rusije.

- Ako jedna strana smatra da je stvorila protivraketni štit i da može da se osigura od kontraudara, tada ima odriješene ruke u primjeni svih vrsta naoružanja. To i predstavlja narušavanje strateške ravnoteže. Čitav taj sistem pravi se radi redukovanja nuklearnih potencijala drugih država, osim SAD, na nulu - rekao je ruski predsjednik, podsjećajući da je ranije za instaliranje štita korišćen argument o navodnoj prijetnji nuklearnog oružja Irana, te da se "ispostavilo da te prijetnje nema, ali se razvoj sistema nastavlja". 

Izvor: B92.net

Foto: telegraph.co.uk / AP

Portal Analitika