Društvo

MARKOVIĆ: Skup Demokratskog fronta će biti odobren

Protest Demokratskog fronta koji je zakazan za subotu u Podgorici biće odobren, kazao je potpredsjednik Vlade, Duško Marković.
MARKOVIĆ: Skup Demokratskog fronta će biti odobren
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Zahtjevi koji su altimativni ne odgovaraju demokratskim principima i standardima i zbog toga mislimo da oni mogu biti sa značajnim bezbjednosnim rizikom i proizvesti nestabilnost, međutim te naše političke ocjene koje su zasnovane in a određenim argumentima neće biti razlog da skup bude zabranjen", rekao je on.

Marković je Televiziji Vijesti kazao da će skup biti odobren, navodeći da je u prijavi navedeno da će biti održani mirni protesti od 19 sati u subotu do šest sati ujutru i da će se nakon toga demonstranti mirno razići.

“Želimo da vjerujemo u tu najavu, kao što ni Vlada nema namjeru da zabranjuje građanima da iskazuju svoj stav i nezadovoljstvo politikom i stanjem u društvu”, rekao je on.

Upitan koji su konkretni dokazi na osnovu kojih tvrdi da će protesti biti visokog rizika Marković je kazao da to nije prvi skup, već treći ili četvrti, a da je samo onaj 27. septembra bio najavljen.

“Svi ostali bili su organizovani suprotno zakonu i obilježni elementima nasilja. Imali smo nekoliko skupova u Podgorici koji us obilovali napadima na policiju, bacanjem suzavaca, povredama i policajaca i učesnika, i to nas kao ozniljan sistem i državu upozorava da bi mogli imati elemente rizika”, rekao je on.

Marković je naveo da država ima obavještajne dokaze da su protesti pomognuti sa strane."Trebalo bi da pretpostavljate da zvaničnici Vlade ne bi trebalo da manipulišu činjenicama, naravno sve stvari ne mogu biti dostupni javnosti".

Prema riječima Markovića, iz onog što se vidi jasno je da demonstranti imaju podršku sa strane koja je suprostavljena crnogorskim nacionalnim i državnim interesima, a koja slijedi zahtjeve protesta.

“Jedan od tih zahtjeva je i manifestacija antinato raspoloženja. Zvanični stav Ministartsva inostranih poslova Rusije bio je da su protestanti koji se protive članstvu u NATO rastjerani, i da naše NATO opredjeljenje ne dozvoljava afirmaciju drugih političkih opcija. Dakle direktna podrška”, dodao je on.

Marković je ukazao da podrška dolazi i iz Srbije iz različitih političkih krugova, nezvanične Srbije.

Marković je pozdravio saopštenje URE, DEMOS-a i Demokrata, kojim pozivaju na mir, stabilnost i dijalog.

„I ova Vlada je za politički dijalog. Neprihvatajući zahtjev za ostavku mi smo rekli da pozivamo na politički dijalog o svim otvorenim pitanjima, jer vjerujemo da ćemo tako riješiti problem, ali nećemo dozvoliti ultimatum ni da se nasilno ulazi u institucije, jer je to protiv Ustava i zakona“, poručio je Marković.

Odgovarajući na poziv tih partija, da se u posredovanje uključi EU, on je saopštio kako vjeruje da će crnogorski političari bez ičijeg posredovanja biti u stanju da sami riješe razlike.

„Ako ne budemo sposobni, onda će nam sigurno neko drugi pomagati, ali sam za to da mi sami rješavamo unutrašnje probleme“,poručio je Marković.

Komentarišući navode da su nadležni imali informaciju da su demonstranti namjeravali da uđu u zgradu Skupštine, on je kazao da su te noći protesti bili organizovani bez najave.

“U jednom iznenađujućem trenutku, u ulici Slobode na domak parlamenta našao se veliki broj građana iz nekoliko pravaca, i tada je bačen suzavac na policiju. Policija je donosila odluke na licu mjesta jer je ona svojom postavkom štitila parlament. I to saopštenje je uslijedilo tako”,kazao je Marković.

Upitan da li misli da je takva informacija bila brzopleta on je odgovorio da misli da to saopštenje nije trebalo dati tako brzo, već da je trebalo sagledati sve elemente.

“U stvari nesporazum je proistekao iz informacije predsjednika parlamenta da nije upoznat o toj činjenici. Nijesu bili upoznati ni pripadnici policije o okupljanju građana i njihovom kretanju ka parlamentu”, zaključio je Marković.

Izvor: Televizija Vijesti

Portal Analitika