Društvo

U akcijama Mak i Hunt krivične prijave protiv 18 osoba

U policijskim akcijama Mak i Hunt, povodom međunarodnog krijumčarenja droge, podnijete su krivične prijave protiv 18 osoba u Crnoj Gori i 11 u Hrvatskoj.
U akcijama Mak i Hunt krivične prijave protiv 18 osoba
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja Uprave policije, Dejan Knežević, rekao je da su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji sa policijom i Tužilaštvom Hrvatske, realizovali višemjesečnu policijsku akciju koja je na crnogorsko teritoriji sprovođena pod kodnim nazivom Mak a u Hrvatskoj pod nazivom Hunt.

Krivičnom prijavom, koju je policija danas podnijela nadležnom tužiocu, obuhvaćeni su D.M. (43), D.J. (47), I.V. (46), V.P. (44), R.Š. (47), D.R. (36), B.S. (45), M.M. (32), J.M. (41), M.Š. (30), M.Đ. (39), Ž.V. (34), M.M. (29), Ž.V. (57), Z.R. (42), N.S. (35) i dvije za sada nepoznate osobe.

„Tokom akcije na teritoriji obje države pronađeno je i oduzeto 3,3 kilograma kokaina (Hrvatska), 1,55 kilograma heroina (Crna Gora), 21 kilogram marihuane (Crna Gora), pola kilograma hašiša (Hrvatska), 800 tableta ekstazija (Hrvatska), 100 grama opojne droge amfetamin (Hrvatska) i kilogram smješe koja služi za miješanje sa heroinom (Crna Gora)“, rekao je on.

Knežević je na konferenciji za novinare saopštio da su podnijete krivične prijave protiv ukupno 29 osoba – 18 u Crnoj Gori i 11 u Hrvatskoj.

„Službenici Uprave policije su danas krivičnom prijavom procesuirali 18 lica. Od njih je slobode lišeno deset osoba (četiri na teritoriji Podgorice, četiri u Budvi, a po jedna u Kotoru i Cetinju), četiri osobe se već nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, za dvije oosbe biće raspisana potjernica jer se shodno našim saznanjima ne nalaze u Crnoj Gori, dok se na idenifikovanju dva lica intenzivno radi“, rekao je on.

Prema navodima Kneževiča, od tih 18 osoba, 13 se krivičnom prijavom terete da su počinile krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije.

Četiri osobe se terete da su počinile krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i jedno lice da je počinilo krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

„Osumnjičeni D.M. se krivičnom prijavom tereti da je organizator kriminalne grupe i njemu se na teret stavljaju oba navedena krivična djela. On je u prethodnom periodu, kao član međunarodne kriminalne grupe Pink Panter, osuđen za krivično djelo oružana krađa u organizovanoj grupi, koja izvršena u Sen Tropeu u Francuskoj 2005. godine, kada je iz draguljarnice otuđen nakit vrijedan dva miliona EUR“, naveo je Knežević.

M.M, koja je osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, ljetos je u policijskoj akciji uhapšena u Budvi, zbog sumnje da je počinila krivično djelo posredovanje u vršenju prostitucije i tada je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužiocu.

„Ova dva lica, D.M. i M.M, su među deset osoba kojae su danas lišene slobode tokom pretresa 11 objekata“kazao je Knežević.

Lica lišena slobode će po nalogu tužilaštva, uz krivučnu prijavu, u zakonskom

roku biti privedena nadležnom tužiocu.

„Realizacija akcija Mak i Hunt i procesuiranje 29 lica na crnogorskoj i hrvatskoj teritoriji, zbog međunarodnog krijumčarenja kokaina, heroina, hašiša, marihuane i drugih droga, predstavlja još jednu potvrdu kontinuiranih kvalitetnih aktivnosti koje crnogorska policija, sa konkretnim rezultatima, sa inostranim partnerima sprovodi na polju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja narkotika“, ocijenio je Knežević.

Portal Analitika