NATO

SEDM: Odlučnost u promovisanju mira, stabilnosti i sigurnosti

Ministri odbrane zemalja Jugoistočne Evrope izrazili su jedinstvenu odlučnost u promovisanju mira, stabilnosti i sigurnosti u tom regionu, zajedničkom izjavom koja je potpisana danas u Dubrovniku na Forumu ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM South East Defence Ministerial Initiative).
SEDM: Odlučnost u promovisanju mira, stabilnosti i sigurnosti
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o najstarijoj regionalnoj inicijativi koja traje već 19 godina i koja objedinjuje 15 zemalja. Forum je održan u okviru danas okončanog Sveobuhvatnog sastanka ministara odbrane (CRM). Svoje usmjerenje ka politici otvorenih vrata, SEDM je potvrdio prijemom Gruzije, kao i ohrabrivanjem Moldavije da istraje u težnjama ka punopravnom članstvu.


Crnogorski ministar odbrane prof.dr Milica Pejanović Đurišić ukazala je da prevencija u sektoru odbrane treba da bude u fokusu djelovanja zemalja Jugoistočne Evrope radi zaštite osnovnih demokratskih principa i prosperiteta cijelog regiona. Ona je istakla da je regionalna saradnja u oblasti odbrane i bezbjednosti posebno značajna danas, kada se suočavamo sa izazovima različite vrste. 
„Geopolitički i politički potresi koji uzrokuju brze promjene širom svijeta, u kombinaciji sa ograničenim budžetskim sredstvima dovoljno su jaki razlozi za definisanje zajedničke strategije u borbi protiv novih bezbjednosnih izazova“, navela je Pejanović Đurišić. 

Današnji sastanak Foruma otvorio je ministar odbrane Republike Hrvatske, Ante Kotromanović

Na Forumu se čulo da je ova inicijativa doprinijela razumijevanju i jačanju saradnje među zemljama, te da ovakvi dijalozi vode ka miru i sigurnosti na principima međunarodnog prava i tolerancije među zemljama. Izraženo je i mišljenje da je sigurnosna mapa danas značajno drugačija od vremena kada je inicijativa pokrenuta, ali i da SEDM ne smije ostati samo sigurnosni okvir, već da njegovi članovi moraju biti fokusirani i efikasni, te da se u tom cilju mora sarađivati i sa EU, i sa NATO i Ujedinjenim nacijama. 

milica2

Rečeno je i da djelovanje SEDM treba usmjeriti ka novim sigurnosnim izazovima radi harmonizacije budućih djelovanja, jer nema države koja se sa novim izazovima može izboriti samostalno. Potencirana je važnost ovakvih inicijativa i za države koje nijesu članice NATO-a, budući da su one svojim formatom pogodne za predstavljanje njihovih strateško-bezbjesnosnih vizija. 

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, ali i o krizi u Ukrajini i u Siriji. 

Zemlje članice SEDM su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države, sa Moldavijom kao zemljom posmatračem. 

Ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić imala je i bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Turske, Mehmetom Gnuljom. On je izrazio potpunu podršku Turske crnogorskim NATO integracijama kao i nadu da će Crna Gora krajem godine dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u Alijansi. Pejanović-Đurišić je podsjetila da su odnosi između dvije zemlje posebno intenzivirani nakon obnavljanja crnogorske nezavisnosti, koja je dala novi podsticaj odnosima dvije zemlje. 

 

Portal Analitika