Politika

Lekić, Rakčević i Bečić: Potreban nam je hitan dijalog

Znajući da je opravdano nezadovoljstvo velikog broja građana stanjem u zemlji, riješeni smo da se svim demokratskim sredstvima borimo za bolju Crnu Goru. Podržavajući pravo svih na mirna okupljanja, uoči protesta najavljenih za 24. oktobar odlučno osuđujemo svako dizanje tenzija i pozivamo sadašnju vlast, organizatora i građane da daju doprinos mirnom okupljanju. Sada je neophodno djelovati hladne glave. Uvjereni smo da u Crnoj Gori ima dovoljno mudrosti da se iz evidentne krize izađe na miran i demokratski način. Crnoj Gori je sada prijeko potreban hitan dijalog. Stoga, pozivamo čelnike svih relevantnih političkih subjekata da, u atmosferi stišane retorike i izbjegavanjem logike sudnjeg dana, sjednemo za sto i u razumnom roku postignemo saglasnost oko uslova za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji Crne Gore. Ukoliko DPS odbije dijalog i ne pokaže spremnost da se postigne sporazum, to će nužno voditi jedinoj preostaloj reakciji opozicionih snaga - od bojkota institucija sve do organizovanja zajedničkih, koordiniranih, planskih, demokratskih, masovnih i nenasilnih građanskih demonstracija, u zajedničkoj akciji sa sindikatima, studentskim organizacijama, predstavnicima civilnog sektora i drugim društvenim asocijacijama. - navodi se u zajedničkom saopštenju Demosa, Građanskog pokreta URA i Demokrata.
Lekić, Rakčević i Bečić: Potreban nam je hitan dijalog
Portal AnalitikaIzvor

Demos, URA i Demokrate su se saglasili da će pored poštovanja osnovnih ljuskih prava i sloboda, pravde, jednakosti, tolerancije, ekonomske i socijalne sigurnosti, te namjere da Crnu Goru učine prosperitetnom zemljom, pokrećući njen ekonomski razvoj, istrajati na građanskom miru i stabilnosti jer to, kako kažu, predstavlja vrhunske  vrijednosti za koje se zalažu.

“Te vrijednosti ne bi smjeli da poljuljaju i dovedu u pitanje bilo čiji kratkoročni partijski interesi. Iako smo svjesni da su skoro svi demokratski standardi nebrojeno puta, za ovih četvrt vijeka, bili pogaženi kada je to nalagao interes pojedinaca i krugova na i oko vlasti postavljene "sa ulice", koja je građane povukla u siromaštvo gazeći im dostojanstvo, uvjereni smo da na demokratski način, putem slobodnih izbora, Crna Gora treba da nađe izlaz iz političko-institucionalne, ekonomsko-socijalne, bezbjednosne i moralne krize. Naš osnovni cilj i pokretački motiv je građanska, prosperitetna, demokratska i evropska Crna Gora. Afera “Snimak”, koja je dokazala političku korupciju, nedvosmisleno upućuje da Crna Gora danas ima nelegitimne institucije. Čak i po tvrdnji jednog od konstituenta vlasti, sadašnja Vlada je tehnička, što znači i nelegitimna. Iz ove duboke krize može se izaći jedino organizovanjem fer i slobodnih izbora”, ističe se u zajedničkom saopštnju tri partije.

Oni napominju da izbori koje bi organizovao DPS, po pravilima DPS-a, sa paralelnom tajnom službom DPS-a, medijskim mrakom i jednoumljem DPS-a, zloupotrebama državnih resursa i državnih organa DPS-a, javnim preduzećima DPS-a i prljavim novcem DPS-a, nikad neće smatrati ni približno fer i slobodnim, niti će učestvovati na izborima u takvoj režiji i po dosadašnjim pravilima. Demokrate, DEMOS i Građanski pokret URA još jednom jasno podsjećaju da su odlučni da ni prije ni nakon izbora ne ulaze u bilo kakav aranžman sa DPS-om.

Oni su poručili da je Crnoj Gori sada prijeko potreban hitan dijalog i pozivali čelnike svih relevantnih političkih subjekata da, u atmosferi stišane retorike i izbjegavanjem logike sudnjeg dana, sjednu za sto i u razumnom roku postignu saglasnost oko uslova za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji Crne Gore.

“Ne bi bilo prvi put da se jedan takav konsenzus postigne i van institucija, odnosno na demokratskom forumu svih relevantnih političkih subjekata. Tražimo da u njemu posreduju predstavnici međunarodne zajednice, prije svega EU sa kojom je Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, u ugovornom odnosu. Formiranje Vlade narodnog jedinstva, koja bi organizovala izbore, ne bi značilo zaustavljanje integracije Crne Gore u EU niti prekinulo sporovođenje ostalih međunarodnih obaveza”, poručuju Demos, URA i Demorkate.

Oni naglašavaju da će ukoliko izostane spremnost DPS-a da se kroz dijalog nađe za sve prihvatljivo rješenje ili, pak, neiskreno prolongira neophodni dijalog,  to biti  jasan znak neodgovornosti i nespremnosti za rješavanje krize. Dalje izbjegavanje dolaska do rješenja sudbonosnih za budućnost Crne Gore, kako navode, više nije moguće.

“Građanski pokret URA, Demokrate i DEMOS, zajedno sa ostalim opozicionim subjektima, svim demokratskim snagama i slobodomislećim građanima, odgovoriće adakvatnim mjerama. Ukoliko DPS odbije dijalog i ne pokaže spremnost da se postigne sporazum, to će nužno voditi jedinoj preostaloj reakciji opozicionih snaga - od bojkota institucija sve do organizovanja zajedničkih, koordiniranih, planskih, demokratskih, masovnih i nenasilnih građanskih demonstracija, u zajedničkoj akciji sa sindikatima, studentskim organizacijama, predstavnicima civilnog sektora i drugim društvenim asocijacijama”, ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Znajući da je opravdano nezadovoljstvo velikog broja građana stanjem u zemlji, Demos, URA i Demokrate su riješeni da se svim demokratskim sredstvima bore za bolju Crnu Goru.

“Podržavajući pravo svih na mirna okupljanja, uoči protesta najavljenih za 24. oktobar odlučno osuđujemo svako dizanje tenzija i pozivamo sadašnju vlast, organizatora i građane da daju doprinos mirnom okupljanju. Sada je neophodno djelovati hladne glave. Uvjereni smo da u Crnoj Gori ima dovoljno mudrosti da se iz evidentne krize izađe na miran i demokratski način. Očekujemo od naših prijatelja iz međunarodne zajednice, i sa istoka i sa zapada, da nijednim slovom ili potezom ne doprinose oživljavanju starih ili stvaranju novih podjela u Crnoj Gori. Nama su interesi građana najvažniji”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika