Svijet

Merkel potvrdila odgovornost nacista za Holokaust

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je odgovornost Njemačke za Holokaust u Drugom svjetskom ratu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdio da je veliki jerusalimski muftija nagovorio naciste da ubijaju evropske Jevreje.
Merkel potvrdila odgovornost nacista za Holokaust
Portal AnalitikaIzvor

Merkel je rekla, poslije satanka sa Netanijahuom u Berlinu, da je Njemcima " vrlo jasno" da su nacisti odgovorni, prenosi BBC. Netanijahu je u utorak, obraćajući se Svjetskom jevrejskom kongresu u Jerusalimu, istakao da je Hilter samo želio da protjera Jevreje iz Evrope, ali mu je "muftija Hadž Amin al -Huseini savjetovao da ih spali".

Tu njegovu izjavu oštro su kritikovali izraelski istoričari i političari, ne samo iz opozicije, već i iz vladajuće koalicije.

"Niko ne bi trebalo da poriče da je Hitler odgovoran za Holokaust", rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare s nejmačkom kancelarkom, iako je prethodno, u Jerusalimu, tvrdio da je muftija usadio tu ideju Hitleru.

"Hitler nije želio da istrijebi Jevreje u to vrijeme - on je želio da ih protjera", rekao je izraelski premijer Kongresu i dodao:

"I Hadž Amin al-Huseini je došao kod Hiltera i rekao mu: `Ako ih vi protjerate, svi će doći ovamo`. `Pa šta da uradim s njima` upitao je on Hitler, a  Huseini odgovorio: `Spalite ih`", rekao je Netanijahu.

Huseini je bio palestinski nacionalistički lider, koji je vodio nasilne kampanje protiv Jevreja i britanskih vlasti za vrijeme britanskog mandata nad Palestinom 20-tih i 30-tih godina prošlog vijeka.

Pobjegao je 1937. godine, ali je nastavio da se protivi britanskim planovima o podjeli na jevrejsku i arapsku državu i svrstao se uz naciste u Drugom svjetskom ratu. 

Sastao se sa Hitlerom u novembru 1941. godine i pokušao da ga ubijedi da objavi svoju podršku stvaranju arapske države, prenosi BBC izvještaje iz njemačke štampe u to vrijeme.

Huseini je tražen zbog ratnih zločina, ali se nikada nije pojavio u Nirnbergu, kako je tvrdio i Netanijahu, koji se sjetio Huseinija u vrijeme  eskalacije palestinskih oružanih i napada nožem na izraelske Jevreje  i civile. 

Međutim, i kod kuće  je njegova izjava oštro kritikovana. 

Lider izraelske opozicije Jicak Hercog je rekao da se time minimizira holokaust, nacizam i uloga Hitlera u uzašnoj katastrofi jevrejskog naroda".

"Postoji samo jedan Hitler", napisao je Hercog na svom Fejsbuk nalogu.

Kritikama se pridružio i palestinski zvaničnik Saeb Erekat koji je saopštio da je "tužan dan u istoriji kada lider izraelske vlade mrzi svog susjeda tako mnogo da je voljan da oslobodi najozloglašenijeg ratnog zločinca u istoriji, Adolfa Hitlera, ubistva šest miliona Jevreja".

Portal Analitika