Abiznis

Đukanović: Odluka Ustavnog suda imperativ za Vladu

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, imperativ je za Vladu, saopštio je premijer Milo Đukanović i dodao da će se u narednom periodu vidjeti hoće li to pitanje biti drugačije regulisano.
Đukanović: Odluka Ustavnog suda imperativ za Vladu
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je odluka Ustavnog suda potvrda da ta institucija funkcioniše bez bilo kakvih pritisaka, kao i da to nije prva odluka Vlade koja je osporena na taj način.

“Vlada će bez ikakvog premišljanja, kada ta odluka postane operativna, povući iz pravnog saobraćaja akt koji je proizveo tu naknadu i pokušati da svoja akta i uredbe do kraja dosljedno usaglasi sa ustavnim sistemom države”, rekao je Đukanović novinarima nakon otvaranja konferencije Efikasnost pristupanja EU i unaprijeđenje regionalne konkurentnosti u hotelu Splendid u Budvi.

On je kazao da je vidio pravna tumačenja koja govore da nije aktuelan povratak novca.

“Aktuelno je da se ispusti ta odredba iz te uredbe i stvore uslovi da Vladin pravni akt bude u skladu sa pravnim sistemom. Da li ćemo to pitanje regulisati na neki drugi način, ostaje da vidimo u narednom periodu, jer nije Vlada nepromišljeno ušla u sve to”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da nema sumnje da je odluka Ustavnog suda neprikosnoveno obavezujuća za Vladu.

Ustavni sud je prošle sedmice proglasio neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva, za autoput i reprezentativni sport.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, koja je počela da važi 21. aprila. Grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su dva dana kasnije podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti, a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija (SNP).

Izvor: Mina business

Foto: rtcg.me

Portal Analitika