Društvo

Konsultacije svih tijela koje se bave ocjenom policijskog postupanja

Savjet za građansku kontrolu rada policije, shodno zaključku s vanredne sjednice, organizovao je, u Skupštini Crne Gore, zajedničku konsultaciju svih državnih i nezavisnih tijela koje se bave prevencijom torture, praćenjem i ocjenom policijskog postupanja. Inicijativu za održavanje prvog zajedničkog konsultativnog sastanka prethodno su podržali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, i Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, saopštio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.
Konsultacije svih tijela koje se bave ocjenom policijskog postupanja
Portal AnalitikaIzvor

U konsultacijama su učestvovali Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zdenka Perović, načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Drago Spičanović, predsjednik Etičkog odbora Uprave policije Radomir Radunović i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Saša Zeković.

- Kontatovano je da su sve ove institucije i tijela i do sada pokazale punu otvorenost prema građanima, medijima i civilnom društvu. Sastankom je dodatno potvrđena posvećenost zaštiti ljudskih prava, otvorenost i dostupnost ovih tijela a svim građanima, koji imaju primjedbe na postupanje policije, upućen je zajednički poziv da koriste postojeće mehanizme zaštite prava. Podnošenje pritužbi je krajnje jednostavno a građani mogu računati na punu predusretljivost i i pomoć u svim ovim institucijama prilikom sastavljanja istih i njihovog procesuiranja. Namjera svih učesnika konsultacija jeste da se u praksi dodatno potvrdi transparentnost i integritet procedura i rada - navodi se u saopštenju.

U kontekstu svih mogućih javnih okupljanja učesnici konsultacija podsjećaju da je očuvanje i zaštita fizičkih integriteta, života i zdravlja građana i policijskih službenika od posebnog i primarnog značaja.

Osim toga mora se voditi računa o poštovanju pretpostavke nevinosti kako građana tako i službenih lica, poštovanju medijsklih sloboda i zaštite novinarske profesije i na kraju zaštite materijalnih dobara. Učesnici konsultacija ukazuju da bilo čija povreda prava i odgovornost može biti utvrđena isključivo u zakonskom postupku od strane nadležnih, stručnih i nepristrasnih institucija.

Otvorena je praktična diskusija o zaštiti ljudskih prava kada je riječ o policijskoj praksi ali i odnosu građana prema policijskim službenicima.

Cilj konsultacija je i da se dodatno reafirmiše odgovornost i fokusiranost ovih tijela na doslednu i objektivnu zaštitu ljudskih prava svih građana Crne Gore kada je riječ o policijskom postupanju.

Portal Analitika